main logo
383

Măsuri dure pregătite de guvernul francez după manifestațiile Vestelor Galbene

După ce inima Parisului a fost din nou scena unor violențe extreme, guvernul francez este decis să ia măsuri dure.

Franța: Măsuri dure pregătite de guvern după protestele Vestelor Galbene

Potrivit speculaţiilor din presă, autorităţile iau în calcul, interzicerea manifestaţiilor în anumite zone simbol ale Parisului, precum celebra artera Champs Elysees.

De asemenea, şeful poliţiei pariziene a plătit cu funcţia, după ce sâmbătă, forţele de ordine n-au reuşit să controleze elementele extrem de violente din rândul vestelor galbene, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Autorităţile franceze recunosc probleme grave în dispozitivul de securitate pregătit pentru protestele de sâmbătă. Numărul huliganilor a fost subestimat flagrant, iar noile muniții intrate în dotarea jandarmilor s-au dovedit ineficiente.

Localnic: “Comparativ cu ce se întâmplă acum, în mai 1968 a fost mai degrabă o imensă glumă, atunci strada deborda de umor și jubilație. Acum este ură pură, ură la un nivel incredibil.”

Michèle Petterlin, patroană stand de ziare: “Noi abia ne câștigăm existența. Presa scrisă nu mai reprezintă mare lucru. Țineam deschis 7 zile din 7, așa că trebuie să-mi trimit cei 3 vânzători în șomaj tehnic.”

La mijlocul zilei, când situaţia se complicase grav, unităţi poziţionate în nordul ţării au fost aduse de urgenţă în centrul capitalei, pentru că escadraoanele jandarmeriei mobile nu mai făceau faţă. Grupurile de vandali ba atacau un furgon al jandarmeriei, ba faimoasa braserie Le Fouquet’s, ba incendiau sedii de bănci ori vandalizau magazine de lux.

Reprezentant magazin Hugo Boss: “Firește, magazinul era baricadat, protejat, etanș. Dar când oamenii vin hotărâți să intre cu orice preț, atunci reușesc s-o facă.”

Scenele revoltătoare transmise de televiziuni din inima Parisului l-au făcut pe preşedintele Emmanuel Macron să-şi întrerupă de urgenţă vacanţa la ski. „Ce s-a întâmplat astăzi pe Champs-Elysees nu mai poate fi numit manifestaţie. Aceştia sunt indivizi care vor să distrugă Republica, cu riscul uciderii unor oameni. Toată lumea care a fost acolo este complice”, a scris furibund pe Twitter liderul francez.

Cele 18 săptămâni de proteste au afectat dramatic turismul şi serviciile în capitala Franţei.

Lidya Dagrasa, manager magazin: “Turiștii sunt mai puțin prezenți. Hotelurile de pe bulevard au un grad de ocupare semnificativ mai redus și constatăm o scădere cu 60% a clienților la fiecare sfârșit de săptămână.”

Jean-Noël Reinhardt, preşedintele Comunităţii Champs-Elysées: “Găști de vanadali dezlănțuiți, ultraviolenți, au venit chitiți să devasteze bulevardul. Suntem mai degrabă într-o mișcare a “vestelor negre”, a oamenilor care manifestă doar ură și voința de a distruge.”

Iniţiate pentru a denunţa o iminentă scumpire a carburanţilor, protestele vestelor galbene s-au transformat rapid într-o respingere a mandatului lui Macron.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării