main logo
1234

Mărturii șocante ale unui fost gardian nazist de origine română despre viața în lagăre

Johann Rehbogen, un fost gardian nazist de origine română, își mai aduce aminte și acum de tocana de linte pe care a mâncat-o alături de alți recruți militari în timp ce călătoreau „înghesuiți ca vitele” în trenuri pentru a se alătura armatei Germaniei.

Mărturii șocante ale unui fost gardian nazist de origine română

Bătrânul de 94 de ani își amintește chiar și filmul urmărit în tabăra de antrenament SS: “Quax the Crash Pilot”, o comedie. De asemenea, momentul în care a văzut prizonierii pentru prima dată i-a rămas întipărit adânc în memorie, scrie CNN, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

“Prizonierii aveau uniforme care păreau cu adevărat mizerabile. Acesta a fost un mare șoc pentru mine”, și-a reamintit bărbatul în vârstă de 94 de ani, care este în prezent judecat pentru rolul său de paznic SS în lagărul de concentrare Stutthof dintr-o regiune polonă ocupată de naziști.

“Ofițerii armatei erau cu adevărat frumoși”, a spus Rehbogen într-o mărturie rară citită în instanță de avocatul său, luna trecută. “Mi s-au părut figuri eroice, dar când am văzut prizonierii, era clar că această imagine pe care armata încerca să o transmită, a fost greșită”.

Rehbogen a declarat de nenumărate ori, în timpul procesului, că nu avea cunoştinţă de crimele în masă sistematice care erau comise în interiorul lagărului, iar de teamă, nu a reuşit să se opună ordinelor naziste.

Inculpatul avea 18 ani când era gardian la lagărul de concentrare nazist Stutthof, localizat în oraşul polonez Gdansk, între iunie 1942 şi septembrie 1944. Cazul este judecat pe baza legislaţiei privind tinerii deoarece inculpatul nu avea încă 21 de ani la momentul când ar fi comis faptele.

Crimele pentru care este judecat Johann Rehbogen au avut loc între iunie 1942 și septembrie 1944, potrivit BBC News.
Bărbatul ar putea primi o pedeapsă de 15 ani de închisoare, dacă va fi condamnat, însă este puțin probabil ca bătrânul de 94 de ani, care se deplasează într-un scaun cu rotile, să-și petreacă ultimele zile în detenție datorită vârstei sale înaintate.

Peste 100 de prizonieri polonezi au fost gazați, între 21 și 22 iulie 1944,în lagărul Stutthof, la fel și alte sute de cetățeni evrei.
Localizat în apropierea orașului Danzing (langă Gdansk), Stutthof a fost inițial o tabără de prizonieri, ulterior devenind un lagăr de concentrare, în 1942.

Peste 65.000 de mii de persoane au fost ucise la Stutthof înainte de intervenția Armatei Societice, pe 9 mai 1945.
Johann R. a fost capturat după război de armata americană, însă nu a fost condamnat. Bărbatul a lucrat ca peisagist pentru autoritățile dintr-o regiune germană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării