192
0
Marine Le Pen, trimisă în faţa justiţiei pentru o postare pe Twitter
192
0

Lidera partidului franceză de extremă dreapta Adunarea Naţională, Marine Le Pen, a fost trimisă în faţa justiţiei pentru că a difuzat pe contul său de Twitter, în decembrie 2015, fotografii ale unor atrocităţi comise de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Foto: dw.com

O judecătoare de instrucţie din Nanterre, suburbie a Parisului, a emis o ordonanţă de trimitere a Marinei Le Pen în faţa tribunalului corecţional, în temeiul unui articol din codul penal francez care pedepseşte răspândirea de mesaje violente susceptibile de a fi văzute de un minor, a precizat sursa, transmite Știri.md cu referire la Dcnews.ro

Pe 16 decembrie 2015, Marine Le Pen a difuzat pe reţeaua socială o serie de fotografii de propagandă ale SI, ca replică pentru jurnalistul Jean-Jacques Bourdin pe care îl acuza că a 'făcut o paralelă' între SI şi Frontul Naţional.

Sub fotografii, ea a scris: 'Daech (acronimul arab al Statului Islamic - n.red.), asta înseamnă!' Imaginile arătau un soldat sirian strivit de viu sub roţile unui TAB, un pilot iordanian ars de viu într-o cuşcă şi pe jurnalistul american James Foley, decapitat. Postarea acestor imagini violente la doar câteva săptămâni după atentatele din 13 noiembrie de la Paris a provocat reacţii puternice de indignare. Justiţia a declanşat în aceeaşi zi două anchete vizându-i pe Marine Le Pen şi pe deputatul FN Gilbert Collard, care difuzase imagini smilare.

Collard a fost la rândul său trimis în faţa tribunalului corecţional pentru aceeaşi infracţiune, la finele lui martie. În septembrie 2018, Marine Le Pen s-a arătat indignată de o expertiză judiciară solicitată în cadrul procedurii, acuzând o 'metodă utilizată în regimurile totalitate' şi refuzând să-i dea curs. Un astfel de examen este însă prevăzut de procedura penală în cazul acestui tip de infracţiuni. După ce ea a postat documentul care ordona expertiza, o nouă anchetă a fost deschisă, legea interzicând publicarea unui act de procedură judiciară înaintea audierii. Pe 5 iunie, lidera RN a vorbit pe Twitter despre o 'persecuţie', denunţând convocarea sa pentru a fi inculpată în această a doua anchetă, scrie Agerpres.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter