main logo
536

Mai mulți oligarhi ruși ar urma să fie trecuți pe lista sancțiunilor SUA

Mai mulți oligarhi ruși ar urma să fie trecuți pe lista sancțiunilor SUA, din cauza relațiilor de prietenie cu Vladimir Putin, a implicării în alegerile prezindențiale din anul 2016 sau din cauza sprijinirii unor interese ruse, scrie Bloomberg.

Mai mulți oligarhi ruși, trecuți pe lista sancțiunilor SUAMai mulți oligarhi ruși ar urma să fie trecuți pe lista sancțiunilor SUA

Trezoreria SUA trebuie să finalizeze lista până pe 29 ianuarie. Legea privind sancționarea oligarhilor este deja în vigoare încă din luna august 2017. Aceasta precizează în mod clar că Trezoreria are la dispoziție 180 de zile pentru a identifica oligarhii care au cele mai apropiate relații cu regimul de la Moscova și care sunt activele lor, scrie libertatea.ro.

Temându-se de efectele noilor sancțiuni, Rusia a anunțat luna trecută o amnistie fiscală pentru a-i încuraja pe oligarhi să își repatrieze averea. Acest lucru ajută și Rusia deoarece acest lucru ajută la creșterea rezervelor țării.

De asemenea, președintele rus Vladimir Putin a aprobat crearea unor obligațiuni speciale, destinate oligarhilor. Aceste obligațiuni permit oligarhilor să își mențină dolarii într-o formă care evită sancțiunile SUA.

Oleg Deripaska

Publicația rusă The Moscow Times a realizat recent o listă a oligarhilor care ar putea fi vizați de sancțiuni.

Primul și cel mai vulnerabil este Oleg Deripaska, care deține gigantul metalelor Rusal. Numele său apare în acuzațiile aduse lui Paul Manafort, fostul șef de campanie al lui Donald Trump. Manafort și un partener al acestuia au fost trimiși în judecată în cadrul investigației privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA.

Deripaska este și apropiat de Vladimir Putin.

Mikhail Fridman

Mikhail Fridman, un oligarh al petrolului care deține Alfa Group, este la rândul său vulnerabil. Numele său apare în dosarul realizat de către fostul ofițer britanic de spionaj Christopher Steele și publicat de presa americană.

Acesta arată că Alfa Group ar fi dus la îndeplinire ordinele lui Putin și a ajutat la interferarea în alegerile din SUA.

Alfa Group a dat în judecată BuzzFeed, site-ul care a publicat inițial dosarul, cerând eliminarea informațiilor false.

Alisher Usmanov

Usmanov, un oligarh al oțelului datorită grupului industrial Metalloinvest, este dat de presă ca fiind apropiat de Putin.

De altfel, Pavel Durov – fondatorul rețelei sociale VKontakte – acuza în 2014 că acoliții lui Putin au pus mâna pe ”Facebook-ul Rusiei”. Durov se referea atunci fix la Usmanov, care a ajuns să controleze VKontakte.

Durov a mai spus că autoritățile din Rusia au vrut să folosească VKontakte pentru a vedea cine sunt ucrainenii care au sprijinit mișcarea Euromaidan din 2013, care a dus la alungarea de la putere a președintelui ucrainean pro-rus Vladimir Ianukovici. Acesta s-a refugiat ulterior în Rusia.

Durov a fugit la rândul său din Rusia în SUA și a fondat aplicația de mesagerie Telegram.

Usmanov este co-proprietar al grupului Mail.ru, care deține VKontakte, site-ul Odnoklassniki și Moi Mir.

Celălalt coproprietar este Yuri Millner, care deține și grupul DST Global. Documentele Paradise Papers arată că Usmanov și Millner au făcut profituri de miliarde investind în Facebook și Twitter. Banii veneau de la gigantul de stat Gazprom și banca de stat VTB.

Roman Abramovici

Patronul clubului de fotbal Chelsea Londra este la rândul său considerat un apropiat al lui Putin.

Acesta a făcut bani din petrol. Abramovici deținea Sibneft, o companie petrolieră care extrăgea țiței din Siberia.

În 2005, gigantul rus Gazprom cumpăra pachetul de 75% din Sibneft pe care Abramovici îl deținea cu 13,1 miliarde de dolari. În anul 2006, aceasta și-a schimbat numele în Gazprom Neft. Acesta este brațul petrolier al Gazprom.

Compania este prezentă și în România, unde deține un lanț de benzinării. Gazprom Neft controlează și NIS Petrol, compania petrolieră a Serbiei.

Gazprom Neft este a patra companie petrolieră a Rusiei ca mărime, după Rosneft, Lukoil și Surgutneftegaz.

De-a lungul timpului, Abramovici a fost și membru al Dumei și guvernator al regiunii ruse Ciukotka, când ar fi cheltuit 1,3 miliarde de dolari din proprii săi bani pentru restaurarea școlilor, locuințelor și atragerea de investitori.

Unii sunt deja pe listă

Alături de acești oligarhi mai există deja din 2014 o serie de oameni de afaceri ruși aflați pe lista sancțiunilor americane. Aceștia sunt frații Arkadi și Boris Rotenberg, partenerii de judo ai lui Putin.

Cei doi au primit contracte de la Gazprom și de la statul rus pentru amenajarea stațiunii Soci, înainte de jocurile olimpice de iarnă care s-au desfășurat în resortul rus de la Marea Neagră.

Tot pe listă este deja Ghennadi Timcenko, cel care controlează Novatek, al doilea producător de gaze din Rusia, după Gazprom.

De asemenea, se regăsește și Yury Kovalchuk, un miliardar rus supranumit ”bancherul lui Putin”. Acesta este președintele și cel mai mare acționar la Rossiya Bank. În Sankt Petersburg, acesta era vecin de casă cu Putin.

În fine, oligarhul Suleiman Kerimov, un miliardar care se află și în Parlamentul rus, a fost arestat la finele lui noiembrie 2017 de către autoritățile din Franța sub acuzații de evaziune fiscală. Acesta deține Polyus Gold, cel mai mare producător rus de aur.

”Bucătarul lui Putin” finanța fabrica de trolli

În fine, și omul de afaceri Yevgeny Prigozhin, supranumit ”Bucătarul lui Putin” este deja pe listă de sancțiuni. CNN a scris că acesta a finanțat activitatea Internet Research Agency, care nu este altceva decât ”fabrica de trolli”, care nu era altceva decât unitatea de postaci care comentau pe Facebook sau forumurile publicațiilor străine.

Prigozhin ar fi furnizat suport armatei ruse în Ucraina. Rusia a ocupat Crimeea în 2014 și sprijină cu armament și ”omuleți verzi” rebelii pro-ruși din Donbass, estul Ucrainei.

Urmează nevestele divorțate de fațadă

Observând că se pregătesc sancțiuni, oligarhii ruși încearcă să își pună la adăpost averile. Iar cel mai bun sfat pe care l-au primit a fost…să divorțeze.

Astfel, în luna august, cu câteva zile înainte de adoptarea legii americane privind sancținile, Roman Abramovici a divorțat de Daria Zhukov.

Mai nou, soția lui Deripaska – Polina – a devenit proprietar pe 7% din acțiunile deținute de oligarh la holdingul En+. Valoarea pachetului este de 500-600 de milioane de dolari.

O altă opțiune a oligarhilor a fost să vândă ce dețin. Mikhail Prokhorov, proprietarul grupului Onexim și fost candidat la președinția Rusiei, a vândul un pachet de 7% din Rusal tot în luna august.

Blocarea împrumuturilor Rusiei

Pe de altă parte, autoritățile SUA au și o altă opțiune, dureroasă pentru statul rus. Este vorba de impunerea de sancțiuni asupra titlurilor de stat ruse. Mai exact, să fie sancționate toate băncile sau companiile occidentale care cumpără titluri de stat ruse.

Acest lucru va duce la vânzarea acestor titluri de stat sau la posibilitatea ca Rusia să nu găsească de unde să se împrumute pentru finanțarea deficitului sau datoriei publice. Congresul SUA a cerut Trezoreriei să realizeze o analiză asupra efectelor acestei măsuri.

Introducerea acestui gen de sancțiuni asupra obligațiunilor de stat ar avea un impact imens asupra finanțelor Rusiei. Odată introduse, acestea ar putea duce la vânzări masive de astfel de obligațiuni, scăderea rublei, creșterea costurilor de finanțare sau a inflației. Ministerul rus de Finanțe se bazează pe împrumuturi de 18 miliarde de dolari pentru acoperirea găurilor bugetare.

Ministerul de Finanțe de la Moscova a anunțat recent că Fondul de Rezervă Bugetară, constituit din sumele atrase din petrol, nu mai are niciun ban. Acesta avea anterior 142 de miliarde de dolari, dar Moscova a folosit banii pentru finanțarea deficitului, odată cu impunerea sancțiunilor pentru anexarea Crimeei. Rusia încă mai are 65 de miliarde de dolari în Fondul Național de Bunăstare. Acesta trebuie să finanțeze deficitul de la pensii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării