207
0
Macron încearcă marea cu degetul: El şi-a trimis mesagerii la Moscova
207
0

Miniştrii francezi de Externe Jean-Yves Le Drian şi al Apărării Florence Parly efectuează o vizită la Moscova luni pentru discuţii cu omologii lor ruşi în vederea unei destinderi a relaţiilor, o idee promovată de Emmanuel Macron, relatează AFP.

Foto: gettyimages.com

Cei doi miniştri francezi s-au întâlnit cu omologii lor ruşi în formatul „2+2“, în cadrul unui dialog interguvernamental desfăşurat pentru prima oară de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, care a aruncat lumea într-o atmsoferă de Război Rece, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

„Ne aflăm aici pentru a implementa un dialog deschis şi exigent dorit de către preşedintele Macron“, a declarat Jean-Yves Le Drian la începutul întâlnirii între miniştri. 

„Doar această agendă a încrederii şi rezultatele care vor decurge din ea ne vor permite să avansăm împreună către o nouă arhitectură a încrederii şi securităţii în Europa“, a subliniat el. 

„Susţinem iniţiativele avansate de către Franţa“, a declarat la rândul său şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, dând asigurări că o „consolidare a cooperării ruso-franceze pe scena internaţională (...) corespunde în întregime poziţiei preşedintelui (rus Vladimir) Putin şi intereselor Rusiei“. 

Ultima reuniune în formatul „2+2“ a avut loc în 2012, la Paris. Relaţiile dintre UE şi Rusia, vizată din 2014 de sancţiuni europene dure din cauza rolului jucat în războiul din Ucraina şi anexării Crimeei, se află, în prezent, la cel mai scăzut nivel. 

Însă Emmanuel Macron, care l-a primit pe Vladimir Putin la sfârşitul lui august la reşedinţa sa de vară din sudul Franţei, pledează în favoarea unei normalizări a relaţiilor cu Moscova, în pofida unor dezacorduri cu privire la mai multe subiecte sensibile. 

Duminică, cei doi lideri au discutat la telefon, salutând schimbul de 70 de prizonieri care a avut loc cu o zi înainte între Ucraina şi Rusia ca pe un pas în plus în eforturile de pace. 

În afară de Ucraina, miniştii francezi şi-au propus să evoce luni, cu omologii lor ruşi, crizele din Libia şi din Siria, dosarul nuclear iranian şi marile mize strategice, bulversate de repunerea în discuţie a unor tratate privind controlul armamentului, potrivit diplomaţiei franceze.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter