main logo
490

Lavrov: Marinarii ucraineni au intrat ilegal în apele teritoriale rusești și vor fi judecați

Marinarii ucraineni capturaţi de Rusia la sfârşitul lui noiembrie în timpul unei confruntări maritime în largul peninsulei Crimeea anexată de Moscova au încălcat legea şi vor fi judecaţi, a insistat vineri şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Lavrov: Marinarii ucraineni vor fi judecați pentru încălcarea legii

,,Ei au încălcat legislaţia internaţională şi legile ruse, pătrunzând ilegal în apele teritoriale ruseşti", a subliniat Lavrov, în timpul unei conferinţe de presă la Milano. "Este o infracţiune considerată ca atare în orice ţară", a adăugat el.

La 25 noiembrie, Rusia a capturat, după ce a deschis focul asupra lor, trei nave militare ucrainene, cu 24 de marinari la bord, declanşând cel mai mare conflict cu Kievul din ultimii ani. Incidentul a avut loc în Marea Neagră, în timp ce navele încercau să intre în Marea Azov prin strâmtoarea Kerci, în largul peninsulei Crimeea, transmite Știri.md cu referire la Hotnews.

Acuzaţi de Rusia că au pătruns ilegal în apele teritoriale ruse, marinarii ucraineni, dintre care cel puţin trei au fost răniţi în timpul acelei confruntări, au fost plasaţi în detenţie provizorie în Crimeea, apoi transferaţi la Moscova. Inculpaţi pentru trecerea ilegală a frontierei, ei riscă până la şase ani de închisoare, potrivit avocatului lor.

,,Atunci când ancheta se va încheia, va fi un proces", a subliniat Lavrov. "Şi atunci când procesul se va termina (...), se va putea vedea cum să fie făcută soarta lor mai puţin grea sau să se convină asupra unor măsuri concrete care să fie luate", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Deocamdată, marinarii ucraineni capturaţi "nu se simt rău, nu există nicio ameninţare la adresa sănătăţii lor", a dat asigurări ministrul de externe al Federaţiei Ruse.

Acest incident reprezintă prima confruntare militară deschisă între Moscova şi Kiev după anexarea Crimeei în 2014 şi declanşarea, în acelaşi an, a conflictului armat în estul Ucrainei, între forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi, conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.

De asemenea, el a deteriorat şi mai mult relaţiile deja foarte tensionate între Moscova şi Washington, preşedintele american Donald Trump anulându-şi întrevederea cu Vladimir Putin în marja recentului summit al G20 de la Buenos Aires, din cauza acestei confruntări maritime.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării