main logo
361

Irlanda de Nord ar putea vota contra bugetului Regatului Unit dacă se încalcă liniile roşii

Partidul Democratic Unionist din Irlanda de Nord (DUP), care susţine guvernul de la Londra condus de Theresa May, ar putea vota împotriva bugetului Regatului Unit în această lună dacă, la summitul Uniunii Europene de săptămâna viitoare, premierul britanic încalcă 'liniile roşii' ale DUP privind Brexit-ul.

Irlanda de Nord ar putea vota contra bugetului Regatului Unit

Guvernul britanic se bazează pe sprijinul unioniştilor nord-irlandezi după ce Partidul Conservator a pierdut majoritatea în parlamentul de la Londra în urma alegerilor de anul trecut, relatează Știri.md cu referire la agerpres.ro.

În mod tradiţional, votul asupra bugetului a fost considerat în mod tradiţional un vot de încredere în parlament.

Cu numai şase luni înainte ca Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să se retragă efectiv din Uniunea Europeană, negocierile duse de guvernul May sunt urmărite de toate părţile în dezbaterea asupra Brexit-ului, DUP fiind îngrijorat că orice acord ar putea duce la o desprindere a Irlandei de Nord de restul ţării.

Lidera DUP, Arlene Foster, a spus că există 'numai o linie roşie' în negocierile privind Brexit-ul, excluzând un eventual sprijin al partidului său pentru orice acord care 'ar duce la bariere fie vamale, fie comerciale în interiorul pieţei interne a Regatului Unit'.

Posturile BBC şi Sky News au relatat că la 29 octombrie parlamentarii DUP ar putea vota contra bugetului prezentat de guvernul de la Londra dacă un acord asupra Brexit-ului ar introduce noi bariere între provincia Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

''Ar fi inacceptabil dacă am fi trataţi diferit de restul Regatului Unit'', a spus un oficial DUP.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie anul viitor. UE insistă să nu fie creată o 'frontieră dură' între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Liderii statelor UE speră ca la Consiliul European din 17-18 octombrie să convină un acord final privind Brexitul care în principiu să fie acceptabil şi pentru guvernul de la Londra, astfel încât pe 17-18 noiembrie să se poată desfăşura un summit special la care ar urma să fie definitivată declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării