main logo
455

Iranul susţine că petrolierul arestat nu se îndrepta spre Siria

Petrolierul reţinut joia trecută în Gibraltar de infanteria marina britanică nu se îndrepta spre Siria, a susţinut duminică Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de externe iranian.

Iranul susţine că petrolierul arestat nu se îndrepta spre SiriaFoto: romania-actualitati.ro

Forţele britanice au reţinut petrolierul pe motiv că încerca să livreze petrol în Siria, încălcând sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, transmite Știri.md cu referire la romania-actualitati.ro.

Oficialul iranian a afirmat că nava de mari dimensiuni are o capacitate de aproape două milioane de barili de petrol, de aceea a urmat o rută prin Strâmtoarea Gibraltar şi nu prin Canalul Suez. El nu a precizat care era destinaţia finală a petrolierului.

'În ciuda celor susţinute de guvernul britanic, obiectivul şi destinaţia acestui petrolier nu era Siria. Portul din Siria la care s-au referit nu are, în ultimă instanţă, capacitatea pentru un astfel de super-petrolier. 

Obiectivul era altul. Trecea prin apele internaţionale din Strâmtoarea Gibraltar şi nicio lege nu permite Angliei să oprească acest petrolier. 

Din punctul nostru de vedere, oprirea acestei nave a fost un jaf maritim şi dormi eliberarea petrolierului', a declarat Araghchi într-o conferinţă de presă transmisă în direct la televiziune.

Vineri, guvernul teritoriului britanic Gibraltar a anunţat că a primit permisiunea Curţii Supreme să reţină petrolierul timp de 14 zile.

În aceeaşi zi, un comandat al Gărzii Revoluţionare iraniene a ameninţat că Iranul ar putea sechestra o navă britanică, drept represalii. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării