main logo
484

Învins la europarlamentare și locale, premierul Greciei convoacă anticipate

Premierul grec Alexis Tsipras, al cărui partid de stânga a fost învins în alegerile europarlamentare şi locale, a anunţat duminică seară că va convoca alegeri anticipate imediat după al doilea tur al alegerilor locale, programat în 2 iunie.

Învins la europarlamentare și locale, Tsipras convoacă anticipateFoto: gettyimages.com

Partidul lui Alexis Tsipras, Syriza, a fost devansat cu mai mult de opt puncte procentuale de principalul partid de opoziţie, Noua Democraţie, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne confirmat de rezultatele oficiale parţiale, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

„După al doilea tur al alegerilor locale (2 iunie), îi voi cere preşedintelui să organizeze imediat alegeri naţionale”, a declarat Alexis Tsipras într-o alocuţiune televizată.

Aflat la putere de patru ani, Alexis Tsipras, în vârstă de 44 de ani, a făcut din scrutinul european un vot privind politica sa, în contextul în care mandatul său expiră în octombrie şi alegerile legislative erau prevăzute la acel moment. 

El este premierul care a ajuns la putere în urma crizei economice grave care a afectat Grecia, iar luna trecută excludea orice posibilitate de alegeri anticipate și promitea chiar rambursarea mai rapidă a împrumutului de la FMI.

Cu un scor electoral de 25% din sufragii pentru Syriza, faţă de 33,5% pentru Noua Democraţie, potrivit unui sondaj realizat pentru cinci canale de televiziune, Alexis Tsipras a eşuat în a capitaliza succesele cu care se mândrea, în special revenirea Greciei pe pieţele financiare şi ieşirea sa din programele de austeritate dictate de creditorii săi pentru a scăpa din criza datoriei.

Rezultatele parţiale pentru alegerile europene după numărarea a 30% dintre buletinele de vot creditează partidul său cu aproape 24%, în timp ce ND este creditată cu peste 33%, potrivit Ministerului de Interne.

Şi la alegerile locale primele rezultate arată un avans al Noii Democraţii. La municipalele din Atena şi Salonic, organizate tot duminică, candidaţii de dreapta se află în frunte pentru al doilea tur de scrutin de pe 2 iunie.

Ales pentru prima dată în ianuarie 2015, Alexis Tsipras, care se revendica pe atunci din stânga radicală, este acuzat de opozanţii săi că şi-a trădat electoratul după ce a fost constrâns să-şi abandoneze promisiunile electorale privind „sfârşitul austerităţii”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării