main logo
539

India a doborât un satelit aflat la o altitudine de 300 kilometri: Scopul nostru este pacea

India a anunţat miercuri că a doborât un satelit aflat pe orbită joasă cu o rachetă în cursul unui exerciţiu militar.

India a doborât un satelit aflat la o altitudine de 300 kilometri

Premierul indian Narendra Modi a anunţat miercuri că India a doborât un satelit aflat pe orbită joasă cu o rachetă în cursul unui exerciţiu, devenind astfel cea de-a patra ţară din lume, după SUA, China şi Rusia, care a reuşit această performanţă tehnologică, relatează AFP.

″Oamenii noştri de ştiinţă au doborât un satelit aflat pe orbită joasă, la o distanţă de 300 de km″⁣, a declarat Modi (naţionalist hindus), într-o alocuţiune televizată către naţiune, cu două săptămâni înainte de alegerile legislative din India, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

″Scopul nostru este de a stabili pacea şi nu de a crea o atmosferă de război. Acest lucru nu este îndreptat împotriva nici unei ţări″⁣, a precizat premierul indian în acest discurs anunţat în ultimul moment. ″⁣Este un moment de mândrie pentru India″⁣, a mai spus Modi, afirmând că ţara sa cu 1,25 miliarde de locuitori de alătură astfel ″⁣superputerilor spaţiului cosmic″⁣.

Operaţiunea, intitulată ″Mission Shakti″⁣ (‘forţă’ în hindi), a durat trei minute. ″⁣Satelitul era o ţintă prestabilită şi a fost doborât cu o rachetă anti-satelit″⁣, a explicat Modi.

Această tehnologie anti-satelit prezintă inconvenientul că proiectează mii de resturi care zboară pe orbita terestră, potrivit experţilor, reprezentând un pericol pentru alte obiecte spaţiale. China a efectuat pentru prima dată un tir similar în 2007.

În schimb, folosirea unui laser ar permite scoaterea din uz a instrumentelor unui satelit prin ″orbire″⁣, fără să atingă integritatea lui fizică.

Anunţul guvernului indian survine în contextul în care Narendra Modi candidează pentru un al doilea mandat de cinci ani la alegerile care vor începe pe 11 aprilie, când sunt chemaţi la urne 900 de milioane de indieni. 

Rezultatele vor fi anunţate pe 23 mai.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării