main logo
512

Iluzia independenţei energetice sau de ce România are cea mai scumpă energie din regiune

România are azi cea mai scumpă energie din regiune, în funcţie de preţul spot, după ce ieri, pe vârf de producţie eoliană, consumul intern era acoperit doar datorită importurilor.

Iluzia independenţei energetice din România. Lipsa investiţiilor

Mixul energetic local a fost ani de-a rândul motiv de laudă, dar când în miez de iarnă doar 41% din toată puterea disponibilă funcţionau, întrebarea care se ridică este dacă nu cumva independenţa energetică a României riscă să devină o iluzie, transmite Ştiri.md cu referire la Zf.ro.

„Degeaba spunem că avem montaţi 200 MW într-o termocentrală la Borzeşti dacă ei nu au mai fost în funcţiune de ani de zile. Investiţiile în noi unităţi de producţie sunt obligatorii“, spune Carmen Neagu, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi din domeniul energetic.

Potrivit datelor din rapoartele Transelectrica, România are un parc de producţie format de aproape 25.000 MW, nivel care reprezintă puterea instalată totală. Puterea disponibilă însă este de circa 20.000 de MW. Din această putere disponibilă, doar 8.300 MW, adică 40%, funcţionau ieri, România fiind nevoită să aducă energie de peste graniţe pentru a-şi acoperi consumul intern.

Deşi poate fi vorba de o situaţie punctuală, cert este că în ultimii 10 ani investiţiile în unităţi noi de producţie a energiei au fost limitate, lucru care se vede în situaţia parcului de producţie, dar mai ales în costuri.

De altfel, azi România este cea mai scumpă piaţă în ceea ce priveşte preţul spot al energiei.

Astfel preţul maxim al energiei electrice tranzacţionate pentru 8 ianuarie 2019, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM, a ajuns la 558 lei/MWh (circa 120 euro/MWh), iar preţul mediu al electricităţii a fost de 367,72 lei/MWh (echivalentul a 78,83 euro/MWh). 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării