main logo
402

Germania încearcă să medieze criza rachetelor nucleare dintre Rusia şi SUA

După 30 de ani NATO și SUA acuză Rusia că ar fi pus la punct rachetele de tip 9M729 care depășesc raza de acțiune de 500 km.

Germania vrea să medieze criza rachetelor nucleare dintre Rusia şi SUAGermania încearcă să medieze criza rachetelor nucleare dintre Rusia şi SUA

Ministrul de externe german Heiko Maas, aflat la Moscova vineri, 18 ianuarie, a apelat la Rusia să salveze acordul de reducere a armelor nucleare cu rază medie de acțiune (INF), considerat unul din tratatele care stau la baza întregului sistem actual de reducere a armamentului, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

Maas cerut astfel Moscovei să renunțe la noile sale rachete cu rază medie de acțiune, care încalcă acordul INF. Acuzație respinsă consecvent de Moscova.

Acordul semnat de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare din 1987 a dus la instaurarea unui control reciproc între Occiden și Estul comunist, între NATO și Pactul de la Varșovia. Acordul interzicea orice rachetă cu o rază de acțiune de peste 500 km. Aproape 2 700 de asemenea rachete au fost distruse de Uniunea Sovietică și Statele Unite după semnarea tratatului.

Astăzi, 30 de ani mai târziu, NATO și SUA acuză Rusia că ar fi pus la punct rachetele numite 9M729 care depășesc raza de acțiune de 500 km.

Motiv pentru care America amenință să se retragă din tratatul INF dacă Rusia continuă să-l încalce. Luna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo avertiza că Rusia are la dispoziție 60 de zile să se conformeze sau Statele Unite abandonează tratatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării