main logo
396

Germania i-a cerut Rusiei să preîntâmpine o catastrofă în regiunea siriană Idlib

Germania i-a cerut Rusiei să preîntâmpine o catastrofă umanitară în ultimul bastion al insurgenţilor din Siria, regiunea nord-vestică Idlib, pe care forţele regimului de la Damasc sunt pe cale să o cucerească.

Germania i-a cerut Rusiei să preîntâmpine o catastrofă în regiunea IdlibGermania i-a cerut Rusiei să preîntâmpine o catastrofă în regiunea Idlib

"Au fost deja înregistrate prea multe victime civile în Siria", a declarat ministrul de externe german Heiko Maas în timpul întrevederii cu omologul său rus Serghei Lavrov, la Berlin. "Nu vrem să vedem mii de morţi în rândul populaţiei civile", a continuat Maas, cerându-i Rusiei să-şi folosească influenţa asupra guvernului sirian pentru a preîntâmpina o asemenea catastrofă. "Idlib este o problemă atât de sensibilă pentru că 3 milioane de oameni de află acolo", a mai subliniat şeful diplomaţiei germane, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

Populaţia din Idlib este estimată la aproximativ trei milioane de persoane, între care un milion de copii. Aproape jumătate din aceste persoane sunt refugiaţi care au fugit din alte zone de conflict din Siria. Regiunea este controlată în principal de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta aripă siriană a Al-Qaida, dar există şi alte grupuri rebele.

La rândul său, prin vocea lui Serghei Lavrov, Rusia şi-a exprimat intenţia de a elimina teroriştii din Siria. "Scopul este în primul rând de a elimina organizaţiile teroriste" în acelaşi timp cu minimizarea riscurilor pentru populaţia civilă, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

Întrevederea s-a concentrat asupra Siriei, mai ales asupra regiunii Idlib aflate sub asediu, a declarat Lavrov, calificând Germania drept un "partener important" al Rusiei. Potrivit lui Serghei Lavrov, Rusia cooperează cu guvernul sirian pentru a crea condiţii ca refugiaţii să se întoarcă în patria lor. El a subliniat că Siria, ţară membră a Naţiunilor Unite, este cea care a invitat Rusia să întreprindă intervenţia sa militară, forţele ruse făcând tot posibilul pentru a ţine cont de eforturile umanitare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării