183
0
Furie și revoltă în Turcia, după ce s-a decis repetarea alegerilor din Istanbul
183
0

Autoritatea electorală din Turcia este condamnată după ce a decis repetarea alegerilor locale din Istanbul, alegeri câștigate în martie de partidul CHP, aflat în opoziție.

Partidul AK, al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a dat vina pe „nereguli și corupție” pentru pierderea primăriei orașului Istanbul, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Învingătorul partidului CHP, Ekrem Imamoglu, a fost declarat câștigător abia în aprilie, însă acum riscă să își piardă fotoliul de primar, la noile alegeri care vor fi organizate pe 23 iunie.

Decizia de a repeta alegerile locale a stârnit un val de proteste în Istanbul. Sute de persoane s-au adunat în mai multe districte ale orașului, luni, zdrăngănind oale și strigând lozinci împotriva guvernului.

De asemenea, Parlamentul European a declarat că repetarea alegerilor din Istanbul ar pune capăt oricărei credibilități a alegerilor democrate din Turcia.

Un reprezentant al partidului AK a declarat că motivul pentru care alegerile vor fi repetate este legat de faptul că unii oficiali electorali nu erau funcționari publici, iar unele documente care atestă rezultatul alegerilor nu au fost semnate.

Însă liderul adjunct al partidului CHP, Onursal Adiguzel, a declarat că reluarea alegerilor este un semn că „este ilegal să câștigi contra partidului AK” și a numit decizia „dictatură pură”. „Un sistem care nu ține cont de voința poporului și ignoră legile nu este nici democratic, nici legitim”, a scris el.

Ekrem Imamoglu a condamnat autoritatea electorală din Turcia, într-o conferință de presă, spunând că instituția a căzut sub influența partidului aflat la guvernare.

Citește și
article image
Boris Johnson vrea să convoace alegeri anticipate în Marea...
0
253
article image
Expert: Responsabilitatea pentru anticipate o poartă Igor...
0
175
article image
Dodon pledează pentru evitarea alegerilor parlamentare...
0
259
article image
PSRM: Suntem gata să participăm în mod corespunzător la...
0
763