main logo
508

Filmul Green Book, marele câştigător la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto

„Green Book", regizat de americanul Peter Farrelly, a câştigat duminică Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (TIFF), o recompensă care l-ar putea transforma într-un pretendent surpriză la premiile Oscar.

Filmul Green Book, câştigător la Festivalul Internaţional de Film

Filmul, cu vedetele Mahershala Ali şi Viggo Mortensen, povesteşte aventurile unui bodyguard italian angajat ca şofer de către un pianist de culoare pentru a-l însoţi într-un turneu în sudul Statelor Unite, în anii 1960.

"Această victorie este mai mult decât am visat", a spus încântat regizorul într-o scurtă declaraţie oferită de organizatori.

"Green Book" a devansat filmele "Si Beale Street pouvait parler", de Barry Jenkins, şi "Roma", de Alfonso Cuaron, peliculele care au ocupat al doilea, respectiv al treilea loc în preferinţele publicului, transmite Știri.md cu referire la News.ro.

Decernat din 1978, Premiul Publicului (People's Choice Award) se bazează doar pe voturile publicului.

Festivalul de la Toronto (TIFF), principalul eveniment de gen din America de Nord, este adesea considerat o trambulină către Oscarurile americane.

De multe ori filmele distinse la Toronto sunt premiate şi la Oscar. Şapte foste câştigătoare la Toronto au obţinut Oscarul pentru "cel mai bun film", între care "Chariots of Fire", "American Beauty", "Slumdog Millionaire", "The King's Speech", "Argo", "12 Years a Slave" şi "Spotlight".

Filmul ales de public la Toronto relatează aventurile, bazate pe o poveste adevărată, ale unui muzician de culoare constrâns să angajeze un asistent pentru un turneu pe care nu-l poate face singur în Statele din sudul Statelor Unite, încă afectate de segregare.

Născut într-o familie de imigranţi jamaicani, muzicianul Don Shirley interpretat de Mahershala Ali - laureat al premiului Oscar pentru "cel mai bun rol secundar" pentru "Moonlight" - este un personaj cu atitudine preţioasă şi ţinute îngrijite, nepregătit în faţa prejudecăţilor şi rasismului din sudul Americii.

El îl angajează deci pe Tony "Lip" Vallelonga, jucat de Viggo Mortensen, care este opusul său, subliniază TIFF în prezentarea filmului. Italo-american crescut pe străzile şi în barurile din New York, Tony ştie să folosească jargonul şi chiar pumnii pentru a obţine ce îşi doreşte. Coabitarea lor nu va fi uşoară mereu, dar vor învăţa să se cunoască mai bine şi să realizeze că, negru sau alb, ei nu sunt chiar aşa de diferiţi.

Şi alte producţii au fost remarcate la ediţia de anul acesta a Festivalului, care a avut loc între 6 şi 16 septembrie, în special "A Star is born", de Bradley Cooper, cu Lady Gaga în rol principal, care era considerat un posibil învingător la Premiul Publicului.

Printre alte filme au fost apreciate "First Man", de Damien Chazelle, cu Ryan Gosling în rolul astronautului Neil Armstrong, "Widows", de Steve McQueen, sau "The Death and Life of John F. Donovan" ("Ma vie avec John F. Donovan"), primul film realizat în limba engleză al regizorului, originar din Quebec, Xavier Dolan.

Performanţele actriţei Nicole Kidman în "Destroyer", de Steve Carell, a lui Timothée Chalamet în "Beautiful Boy" şi a lui Robert Redford în ultimul lui rol ca actor în "The Old Man and the Gun" au fost de asemenea apreciate.

Peste 300 de lungmetraje din 74 de ţări au fost prezentate în cadrul celei de-a 43-a ediţii a TIFF, care s-a încheiat duminică.

Premii au fost decernate şi pentru "Free Solo", la categoria "cel mai bun documentar", şi pentru "The Man feels No Pain", de Vasan Bala, la categoria "cel mai bun film horror". Au fost distinse şi filmul vietnamez "The Third Wife", de Ash Mayfair, "cel mai bun film nou asiatic", sau "La Disparition des Lucioles", de Sébastien Pilote, - "cel mai bun film canadian".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării