main logo
544

Explozia nucleară din Rusia a avut loc în timpul recuperării unei rachete cu propulsie nucleară

Misterioasa explozie din nordul Rusiei s-a produs în cursul operaţiunii de recuperare a unei rachete cu propulsie atomică de pe fundul Oceanului Arctic, se arată într-un raport al serviciilor americane de informaţii,susţine postul CNBC, citând surse anonime

Explozia din Rusia a avut loc în timpul recuperării unei racheteFoto: Digi24.ro

„Nu a fost o nouă lansare a armei, ci a fost o misiune de recuperare a unei rachete pierdute în urma unui test anterior”, a declarat o persoană cu cunoştinţe directe despre raport, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

„A fost o explozie la bordul uneia dintre navele implicate în recuperare şi asta a cauzat o reacţie în nucleul atomic al rachetei care a condus la o scurgere radioactivă”, a transmis o altă sursă anonimă.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”, subliniind că proiectele militare vor continua. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Aceasta este o rachetă de croazieră anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o „rază de acţiune nelimitată” şi este „invincibilă în faţa tuturor sistemelor antiaeriene şi antirachetă existente şi potenţiale”.

Mai multe rapoarte guvernamentale americane au indicat că potenţiala dezvoltare de către Rusia a unei rachete cu propulsie nucleară reprezintă un nou tip de ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite.

O serie de experţi consideră ca fiind parţial fantasmagorice eforturile Administraţiei Vladimir Putin de a dezvolta astfel de arme, tehnologie pe care Statele Unite au încercat fără succes să o dezvolte în perioada Războiului Rece.

„În general sunt de părere că această tentativă de a dezvolta o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu rază de acţiune nelimitată este o nebunie”, a declarat Ankit Panda, expert în cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării