132
0
Europol: Riscul amenințării teroriste în UE a scăzut după înfrângerea ISIS
132
0

Europol anunță că riscul atacurilor teroriste a scăzut semnificativ la nivelul continentului atingându-se anul trecut cel mai ridicat nivel de siguranță de la înființarea grupării teroriste Statul Islamic în 2014.

Raportul Europol arată că numărul atentatelor dejucate, inclusiv atacuri chimice există în continuare. De asemenea, se atrage atenția cu privire la numărul mare de arestări survenite ca urmare a unor acte ale extremei drepte, transmite Știri.md cu referire la Libertatea.ro

Deși numărul este încă mic, cazurile s-au dublat doi ani consecutiv, ajungând la 44 în 2018. În 2018, la nivelul Europei, 13 de oameni au fost uciși, iar 46 au fost răniți în atacuri comise de jihadiști. Aceasta este cea mai mică cifră din 2014 încoace. 

Toate atacurile care au avut loc anul trecut în Europa au fost comise de ”lupi singuratici”, cu arme de foc sau cuțite, astfel de atacuri fiind mai puțin periculoase față de cele coordonate de foști luptători ISIS. Aceste atacuri sunt însă, potrivit Europol, mai greu de prevenit de către poliție. 

Organizația Statul Islamic are o prezență online puternică, însă retragerea sa din teren ar putea lăsa loc rivalilor din al Qaeda care își revendică influența în zonă, mai atrage atenția Europol, potrivit Reuters. 

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter