main logo
395

Europol: Crima organizată, principala ameninţare la adresa securităţii europene

Creşterea violenţei crimei organizate reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii Europei, depăşind de departe terorismul şi migraţia, a anunţat marţi agenţia europeană pentru cooperare în materie de aplicare a legii Europol.

Europol: Crima organizată, ameninţare la adresa securităţii europeneEuropol: Crima organizată, ameninţare la adresa securităţii europene

Grupări mafiote provenind din Italia, Albania şi Europa de Est, precum şi bandele de motociclişti sunt principalii actori ai acestei violenţe, au declarat oficiali în cadrul unei conferinţe organizate la Haga de agenţia italiană de combatere a mafiei în colaborare cu Europol, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

Şi grupări asiatice, africane şi sud-americane s-au lansat în crima organizată pe teritoriul continentului european, cu 110 miliarde de euro rulaţi în acest domeniu în fiecare an. În plus, din ce în ce mai multe grupări aleg să colaboreze.

"Crima organizată reprezintă la ora actuală riscul cel mai ridicat pentru securitate internă a Uniunii Europene" , a afirmat şeful Centrului european pentru crimă organizată din cadrul Europol, Jari Liukku.

Conform participanţilor la această conferinţă, crima organizată "a rămas în umbră" în ultimii ani ca urmare a valului de atacuri teroriste şi a importantei crize migratorii din Europa. În opinia specialiştilor însă, este necesar ca această problemă în plină creştere să fie abordată prin cooperare transfrontalieră.

"Pentru a evita crima organizată trebuie să acţionăm pe plan internaţional, deoarece grupările organizate fac deja acest lucru", a dat asigurări Liukku.

În opinia şefului Direcţiei italiene a anchetelor antimafia Giuseppe Governale, mafia siciliană Cosa Nostra, cea calabreză 'Ndrangheta şi Camorra napolitană rămân cele mai importante organizaţii criminale de tip mafiot, deşi problema nu priveşte doar Italia. "Este o problemă europeană", a evidenţiat oficialul italian.

Giuseppe Governale a insistat de asemenea asupra pericolului spălării banilor de către aceste grupări: "Spălarea masiva a banilor are un impact enorm asupra societăţii, sectoare întregi sunt destabilizate, ceea ce poate pune în pericol economia şi securitatea naţională".

În decembrie 2018, autorităţile europene au anunţat arestarea a aproximativ 90 de suspecţi ai mafiei calabreze 'Ndrangheta în 6 ţări europene şi latino-americane. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării