main logo
5980

Eșec în Consiliul de Securitate al ONU: Rezoluția Rusiei privind amplasarea de arme în spațiu, respinsă

O rezoluție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, redactată de Rusia, care cerea tuturor țărilor să împiedice „pentru totdeauna” amplasarea, amenințarea sau utilizarea oricăror arme în spațiul cosmic, a eșuat luni, organismul format din 15 membri fiind divizat în privința acestui demers, relatează Reuters.

Rezoluția Rusiei privind amplasarea de arme în spațiu, respinsăFoto: news.ro

Proiectul nu a reușit să obțină cele minimum nouă voturi necesare: șapte membri au votat pentru, șapte împotrivă, în timp ce unul s-a abținut, transmite Știri.md cu referire la news.ro.

Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie sau Franța pot exercita un drept de veto doar dacă un proiect obține cel puțin nouă voturi.

Rusia a înaintat textul după ce luna trecută și-a exercitat dreptul de veto la o rezoluție elaborată de SUA care cerea țărilor să prevină o cursă a înarmării în spațiul cosmic. Veto-ul rusesc a determinat Statele Unite să se întrebe dacă Moscova nu cumva ascunde ceva.

„Ne aflăm astăzi aici pentru că Rusia încearcă să distragă atenția globală de la dezvoltarea unui nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear”, a declarat adjunctul ambasadorului american, Robert Wood, în fața Consiliului de Securitate înainte de votul de luni. 

De asemenea, el a acuzat Rusia că a lansat joi pe orbita joasă a Pământului un satelit despre care SUA „evaluează că este probabil o armă spațială, probabil capabilă să atace alți sateliți de pe orbita joasă a Pământului”.

„Rusia a desfășurat această nouă armă spațială pe aceeași orbită cu un satelit guvernamental american”, a declarat Wood. El a adăugat că lansarea din 16 mai urmează lansărilor de sateliți ruși - „probabil de sisteme contraspațiale” - pe orbita joasă a Pământului în 2019 și 2022.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a răspuns: „Nici măcar nu am înțeles pe deplin despre ce vorbea”.

Tratatul privind spațiul cosmic din 1967 interzice deja semnatarilor - printre care Rusia și Statele Unite - să plaseze „pe orbita Pământului orice obiect purtător de arme nucleare sau de orice alt tip de arme de distrugere în masă”.

Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pentru a o plasa în spațiu, acuzație pe care Rusia a negat-o. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este împotriva amplasării de arme nucleare în spațiu.

Nebenzia a declarat că proiectul de rezoluție rusesc acoperă atât armele de distrugere în masă, cât și toate formele de alte arme și are ca scop oprirea unei curse a înarmării în spațiul cosmic.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării