main logo
515

Elevi și studenți din întreaga Europă s-au unit pentru a salva mediul

În Germania, pe 22 iunie au avut loc un nou val de proteste, exact după 2 zile după ce liderii UE nu au reușit să adopte un plan clar ce ar fi permis crearea unei economii climaterice neutre până în 2050.

Elevi și studenți din întreaga Europă s-au unit pentru a salva mediulFoto Simbol

Pe tot parcursul anului, în întreaga Europă au loc acțiuni de protest, organizate de către elevii, studenții și tinerii care nu sunt indiferenți față de schimbările climaterice care au loc la moment, transmite Știri.md cu referire la jurnalulverde.info.

Îngrijorați de starea actuală a lucrurilor, de propriul lor viitor, aceștia cer liderilor țărilor pe care le reprezintă să întreprindă urgent măsuri concrete pentru minimizarea și stoparea eliberării de CO2 în atmosferă.

Elevii în loc să meargă la școală, au decis să participe la aceste evenimente, deoarece după părerea lor problemele ecologice cu care se confruntă comunitatea mondială este mult mai importantă, iar dacă nu se vor întreprinde acțiuni acum, în curând poate fi prea târziu.

Deși mulți adulți au susținut inițiativa tinerilor, o altă parte i-au criticat pentru faptul că sunt prea tineri, deci aceste probleme nu trebuie lăsate pe seama copiilor pentru a fi rezolvate. 

Organizatoarea acestor proteste, Greta Thunberg, o tânără de doar 16 ani, ripostează că astfel de acțiuni nu ar fi avut loc, dacă adulții ar fi fost mai responsabili față de mediul înconjurător: 

“În 2078 eu voi sărbători a 75-a aniversare. Dacă voi avea copii, posibil ei vor petrece această zi cu mine. Posibil, ei mă vor întreba despre dvs. 

Posibil, ei mă vor întreba de ce dvs. nu ați făcut nimic, când încă se mai putea ceva de făcut. Voi spuneți că iubiți copiii, mai mult decât pe oricine altcineva. Și totuși, dvs. le furați viitorul chiar în fața ochilor lor.” – afirma Greta la o conferință ecologică.

Conform grupului ecologic german, Bund, peste 8000 de manifestanți s-au adunat în apropierea minei din Hochneukirch, unde au blocat mina cât și centralele electrice adiacente. 

Potrivit unor surse, tinerii au reușit să blocheze pentru ceva timp căile ferate pentru a nu permite transportul cărbunelui, iar un alt grup a reușit să pătrundă pe teritoriul minei. Totuși, protestul a fost unul pașnic. 

Participanții acțiunii au fost înarmați doar cu postere și muzică. “Este important să forțăm presiunea asupra guvernării – afirmă una dintre protestatare. Guvernul nu face destul pentru pentru schimbările climaterice”.

Lanțul de proteste a început în Suedia, în luna august a anului trecut, când o elevă de 15 ani, Greta Thunberg, într-o zi de vineri a mers de una singură să protesteze în fața parlamentului. 

Continuând astfel în fiecare zi de vineri, în detrimentul orelor de școală ea a reușit să atragă asupra sa și asupra mesajului său atenția oamenilor din întreaga lume. 

La doar câteva luni, tinerei i s-au alăturat sute și mii de protestatari. Inițiativa a fost preluată și în țări precum Australia, Belgia, Franța, Germania, Elveția și Marea Britanie.

Recent, Greta Thunberg a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace. Dacă va reuși, ea va fi cea mai tânără deținătoare a prestigiosului premiu.

Unul din cele mai numeroase proteste inspirate de mișcarea Gretei ”Fridays for Future / Zile de Vineri pentru Viitor” a fost organizat în martie 2019 și a reunit tinerii ecologiști  în 2.233 de orașe din 128 de țări, conform website-ului Fridays for Future.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării