main logo
582

De ce Puigdemont, candidatul la europarlamentare, riscă să fie închis

Fostul președinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, candidează pentru un mandat de europarlamentar la alegerile din acest weekend, dar dacă va obține mandatul, riscă să ajungă în închisoare deoarece pentru a-l prelua este obligat să se întoarcă în Spania.

De ce Puigdemont, candidatul la europarlamentare, riscă să fie închisFoto: libertatea.ro

Aflat în exil, Puigdemont și-a depus candidatura pentru un fotoliu în Parlamentul European și sondajele arată că are șanse mari să îl obțină, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Dar având în vedere că pe numele său este emis un mandat de arestare în Spania, în momentul în care va intra pe teritoriul țării el va fi arestat automat. 

În timp ce avocații fiderului catalan spun că el ar trebui să își poată prelua mandatul fără a se întoarce în țară, juriștii Parlamentului European spun că singurul mod în care poate deveni europarlamentar este în urma unei investiri realizată la Madrid. 

„În cazul lui Puigdemont, el trebuie să meargă la Madrid și să depună jurământul pe Constituția spaniolă în fața Consiliului Electoral Central, altfel nu va fi membru al Parlamentului European”, spune avocatul Ignasi Guardans, citat de Euronews. 

În acest caz el va fi arestat pe loc deoarece mandatul pe care îl obține îi oferă imunitate doar după ce intră în posesia lui nu și cât timp are statutul de deputat ales. 

Liderul mișcării de independență a Cataloniei a fugit în Belgia pentru a evita să fie arestat după ce a fost acuzat de lovitură de stat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării