main logo
3127

Cum vor fi pedepsiți bărbații care au părăsit Ucraina în timpul războiului

În timpul legii marțiale, bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească teritoriul Ucrainei.

Cum vor fi pedepsiți bărbații care au părăsit Ucraina în timp de război

Dar în prima zi a invaziei pe scară largă a Rusiei, 24 februarie, când nu existau astfel de restricții, mulți bărbați au părăsit Ucraina, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

”Nu ar trebui să li se aplice pedepse dacă nu au încălcat legea”, a precizat Roman Golub, un avocat de renume din Ucraina.

Potrivit acestuia, în conformitate cu legislația, aplicarea retroactivă a legii răspunderii penale este posibilă numai în direcția atenuării pentru învinuit, care este reglementată de art. 5 din Codul penal al Ucrainei.

„Răspunderea administrativă sau penală a celor care intenționează să se întoarcă din străinătate poate apărea în cazul săvârșirii unei infracțiuni sau a unei contravenții cu scopul sau în timpul trecerii frontierei”, a explicat avocatul.

El a precizat că o astfel de încălcare ar putea fi înscrisuri falsificate sau dacă bărbatul a încălcat regulile de trecere a frontierei prevăzute de lege.

Dacă o persoană nu a încălcat legile, atunci nu va purta nicio răspundere administrativă sau penală în cazul întoarcerii sale pe teritoriul Ucrainei.


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării