main logo
710

COVID: Dispute la nivel mondial pe suspendarea brevetelor pentru vaccin

La nivel mondial a început o întreagă dezbatere cu privire la suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID.

COVID: Dispute la nivel mondial pe suspendarea brevetelor pentru vaccinFoto: profimedia

Statele care susțin acest demers, în frunte cu SUA, sunt de părere că suspendarea ar duce la îmbunătățirea producției dacă companii din alte state, inclusiv din Africa și Asia, ar putea produce vaccinurile, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Angela Merkel și-a exprimat opoziția față de propunerea administrației Biden de a suspenda drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19, afirmând că ar avea „consecințe grave” pentru producția de vaccinuri la nivel mondial, potrivit Bloomberg și Financial Times. În interiorul blocului comunitar, părerile sunt împărțite, în timp ce companiile farmaceutice, în special cele care folosesc tehnologia inovatoare ARN mesager, și-au exprimat indignarea și susțin că nu brevetele limitează aprovizionarea cu vaccin, ci lipsa unei industrii ARNm.

Cancelarul german a declarat că factorii limitativi ai aprovizionării cu vaccinuri sunt „capacitățile de producție și standardele înalte de calitate, nu brevetele”. O renunțare ar permite oricărui producător de produse farmaceutice din lume să facă vaccinuri fără teama că ar putea fi dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

„Protecția proprietății intelectuale este o sursă de inovație și trebuie să rămână așa în viitor”, susține Merkel, prin intermediul purtătorului de cuvânt.

Reacția cancelarului german vine după ce Administrația Biden a propus suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID. Washingtonul susține că vrea respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar consideră că acum este nevoie de orice măsură pentru a combate pandemia. 100 de țări au făcut presiuni pentru suspendarea brevetelor, printre care India și Africa de Sud. Acestea sunt de părere că o astfel de măsură ar duce la creșterea producției de vaccinuri.

Uniunea Europeană este „gata să discute” suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID, a declarat joi Ursula von der Leyen, care a insistat însă că prioritatea este ca țările producătoare de vaccin să ridice barierele în calea exporturilor.

„Europa este singura regiune democratică din lume care exportă vaccinuri pe scară largă”, a spus von der Leyen, făcând trimitere la SUA, o țară mare producătoare de vaccinuri, care și-a rezervat majoritatea dozelor pentru uz intern.

Emmanuel Macron, președintele francez, a declarat că este deschis ideii de renunțare la drepturile de proprietate intelectuală, însă acest lucru nu va rezolva problemele.

„Puteți transfera drepturile de proprietate intelectuală către companiile farmaceutice din Africa, dar acestea nu au nicio platformă pentru fabricarea vaccinurilor ARNm”, a spus el.

În legătură cu suspendarea brevetelor s-a pronunțat și președintele Rusiei Vladimir Putin. Rusia, care produce vaccinul Sputnik V, va sprijini această mișcare. „O pandemie este o situație de urgență. Fără îndoială, Rusia ar susține o astfel de abordare ”, a spus președintele rus.

Companiile producătoare de vaccin se opun: Brevetele nu sunt factorul limitativ

Industria farmaceutică și-a anunțat dezamăgirea, față de anunțul administrației americane. Companiile farmaceutice susțin că suspendarea brevetelor nu va mări producţia de vaccinuri şi nu va oferi soluţiile necesare pentru combaterea crizei sanitare mondiale.

BioNTech, start-up-ul german care în colaborare cu Pfizer au adus pe piață primul vaccin ARNm, a avertizat în legătură cu riscurile deschiderii producției de vaccinuri către producători fără experiență în ARNm.

„Brevetele nu sunt factorul limitativ pentru producerea sau furnizarea vaccinului nostru. Procesul de fabricație a vaccinurilor ARNm este un proces complex dezvoltat de mai bine de un deceniu”, se arată într-un comunicat al companiei.

Un punct de vedere asemănător a avut și directorul executiv Moderna, care a spus că cea mai mare problemă în aprovizionarea cu vaccin este lipsa unei industrii ARNm. „Când angajăm oameni care provin din industria farma tradițională, trebuie să-i instruim în tehnologia ARNm”, a declarat Stéphane Bancel.

SUA, statele europene și alte țări vor începe dezbaterea cu privire la suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală a vaccinurilor anti-COVID în următoarele săptămâni prin intermediul Organizației Mondiale a Comerțului.

Oficialii și diplomații de la Bruxelles au avertizat că astfel de discuții vor dura luni și probabil vor avea ca rezultat doar renunțări parțiale, deoarece există puține șanse ca UE și SUA să fie de acord să cedeze proprietatea intelectuală pentru tehnologia ARN mesager și să împartă această tehnologie cu țări precum China.

Declarațiile au influențat prețurile pe bursă

Acțiunile companiilor farmaceutice care au scăzut după propunerea SUA de suspendare a brevetelor, au revenit după anunțul făcut de Angela Merkel.

Moderna Inc. a ajuns la o scădere de doar 2,1% după ce inițial valoarea acțiunilor scăzuse cu 12%. CureVac NV a scăzut cu 5,4%, o îmbunătățire față de scăderea anterioară de 13%, în timp ce BioNTech SE a scăzut cu doar 3,5% după ce a scăzut anterior cu 15%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării