main logo
4028

COVID-19: Preşedintele Belarusului recomandă hocheiul, vodka şi sauna

În timp ce mai toate ţările îşi închid graniţele şi iau măsuri extreme în încercarea de stopa răspândirea coronavirusului, unele dintre cele mai represive societăţi din fosta Uniune Sovietică îşi desfăşoară activitatea ca de obicei, iar liderii lor prescriu remedii neobişnuite pentru noul virus, relatează CNN.

COVID-19: Preşedintele Belarusului recomandă hocheiul, vodka şi saunaFoto: adevarul.ro

De exemplu, în Belarus, o ţară mică cu 9,5 milioane de locuitori, cuprinsă între Rusia şi o ţară membră a Uniunii Europene - Polonia, preşedintele Alexander Lukashenko îşi linişteşte poporul, asigurându-l că hocheiul, vodka şi banya - o saună tradiţională - sunt cele mai bune leacuri împotriva pandemiei, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro

Lukashenko, care este la conducerea Belarusului de mai bine de un sfert de secol, a impus puţine măsuri pentru a împiedica extinderea virusului.   

Restaurantele, parcurile şi barurile sunt în continuare deschise. Evenimentele sportive de amploare continuă aşa cum sunt programate şi atrag sute de spectatori, sfidând recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind distanţarea socială. Premier League din Belarus este acum singura competiţie de fotbal de pe continent.

Nici preşedintele Lukashenko nu şi-a limitat apariţiile publice, optând să joace într-un meci de hochei sâmbăta trecută.   

„Este mai bine să mori în picioare, decât să trăieşti în genunchi”, a spus Lukashenko, îmbrăcat în echipament complet de hochei, într-un interviu acordat televiziunii de stat. „Acesta este gheaţă, este sănătoasă, nu există nimic mai bun decât sportul, în special gheaţa, care este adevăratul medicament anti-viral."   

Belarus a raportat oficial 94 de cazuri de coronavirus şi niciun deces, însă criticii lui Lukashenko au pus la îndoială statisticile, avertizând că autorităţile ar putea ascunde situaţia reală, date fiind alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an.

Lukashenko a enunţat propriile recomandări pentru combaterea virusului, sugerând că belarusii ar trebui să bea votcă pentru a „otrăvi virusul” şi să participe la o banya.   

„Am menţionat odată că, pentru a lupta cu diferite virusuri, cum este şi acesta, oamenii trebuie să meargă la Banya. Lui Covid-19 nu-i plac temperaturile ridicate şi moare la +60 C, aşa cum m-au informat experţii", a spus Lukashenko, adăugând că cei care nu au dezinfectant pentru mâini pot bea votcă, în schimb.

"Când ieşiţi din saună, nu trebuie doar să vă spălaţi pe mâini. Beţi şi un shot de vodcă. Eu nu mai beau şi nu pledez pentru asta, dar voi fi în regulă, este acceptabil cel puţin până la Ziua Victoriei, pe 9 mai", spune preşedintele.

Afacerie continuă ca de obicei  

Belarusul încă nu şi-a închis graniţele, iar singurul răspuns la pandemie, până în prezent, este o comandă de carantină de două săptămâni pentru toţi cei care intră în ţară. Toţi vecinii Belarusului - Rusia, Ucraina, Polonia, Lituania şi Letonia - şi-au închis graniţele.   

Nici munca nu s-a oprit, întrucât Lukashenko este preocupat de modul în care răspunsul la pandemie afectează economia globală. El spune că a fost inspirat de preşedintele american, Donald Trump, care a spus că măsurile împotriva Covid-19 nu ar trebui să fie mai rele decât virusul însuşi.   

„Mi-au plăcut foarte mult declaraţiile sale recente”, a spus Lukashenko despre Trump, în timpul unei vizite la o fabrică, săptămâna trecută.    

„Trump a spus: Dacă nu ne întoarcem imediat la muncă, atunci mai mulţi americani vor muri din cauza şomajului decât de coronavirus. Acum înţelegeţi de ce nu am închis fabricile. ", şi-a încheiat pledoaria Lukashenko

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării