main logo
1359

COVID-19. Moldoveancă, despre Zona Roșie: Nimeni nu intră și nu iese

Pe fundalul informațiilor despre evoluția coronavirusului de tip nou (COVIS-19), moldovenii din Italia spun că în unele regiuni persistă panică.

COVID-19. Moldoveancă, despre Zona Roșie: Nimeni nu intră și nu ieseFoto: ipn.md

În mai multe instituții de învățământ au fost sistate orele, precum și alte activități, iar în magazine rafturile cu pâine, făină, apă și alte produse au fost golite. Oamenii își fac provizii pentru că le este frică de interdicția de a ieși în zone aglomerate, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Irina Leu, moldoveancă stabilită în Italia, a declarat pentru IPN că în apropiere de Milano au fost sistate practic toate evenimentele publice care presupun adunarea unui număr mare de persoane, așa ca meciurile de fotbal sau festivaluri. Școala la care merge copilul și-a sistat temporar activitatea, la fel ca și centrele sportive. 

Pe fundalul noutăților, oamenii și-au făcut provizii alimentare, iar unele rafturi din magazine, pur și simplu au fost golite. „Persistă panică, multă lume este speriată, pentru că sunt zone în carantină, de exemplu Zona Roșie, unde nimeni nu intră și nimeni nu iese. 

Și bunica mea, care avea planificat zbor spre Moldova, și-a schimbat biletul, deoarece nu știe când va fi lăsată să plece”, a mai spus Irina Leu.

Solicitat de IPN, Alexandru Cazacu, președintele Asociației „Dor” din Italia, a declarat că, de fapt, situația nu este atât de gravă pe cât ar putea să pară din presă. 

Oricum, Ministerul Sănătății recomandă să fie luat măsuri de precauție simple, ca spălatul pe mâini timp de 20 secunde înainte și după contactul cu alte persoane, evitarea oricărui gen de evenimente publice. 

Ca măsuri de precauție, în unele orașe din Lombardia și Veneto se analizează suspendarea orelor în școli.

Unele țări au recurs la sistarea zborurilor din Italia. În aeroporturile din Italia se efectuează verificări în rândul tuturor pasagerilor. 

În fața spitalelor au fost instalate corturi unde pacienții și vizitatorii pot cere verificări. „Vedem aici o campanie de informare a angajaților și a societății în general în privința riscurilor și măsurilor ce pot fi luate. 

Și în cadrul companiei unde activez a fost difuzat un comunicat al Ministerului Sănătății pentru informarea tuturor angajaților. 

De asemenea, la restaurant, astăzi, recomandau purtarea mănușilor de unică folosință”, a mai spus Alexandru Cazacu.

Autoritățile din Republica Moldova constată un grad crescut de alertă privind situația epidemiologică prin infecția cu coronavirusul de tip nou (COVIS-19) și declară cod galben la nivel național. 

Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus astăzi, la ședința Comisiei pentru situații excepționale, că există un posibil risc de declanșare a urgenței de sănătate publică, având în vedere că în Italia, țară în care sunt mulți moldoveni, se constată o creștere a cazurilor de îmbolnăvire.

De vineri până astăzi, în Italia au fost confirmate peste 200 de cazuri de îmbolnăvire, iar numărul deceselor a ajuns la șase persoane.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării