main logo
422

Congresul din Venezuela l-a declarat nelegitim pe preşedintele Maduro

Congresul condus de opoziţia din Venezuela l-a declarat pe preşedintele Nicolas Maduro ca fiind "nelegitim", apropiindu-se de punerea în aplicare a unui plan de contestare a liderului socialist prin instituirea unui guvern interimar şi organizarea alegerilor anticipate.

Congresul din Venezuela l-a declarat nelegitim pe preşedintele MaduroCongresul din Venezuela l-a declarat nelegitim pe preşedintele Maduro

Printr-o rezoluţie adoptată marţi de Congres, Maduro este acuzat de "uzurparea" puterii, iar acţiunile administraţiei sale nu vor mai avea autoritate legală. Printr-o altă rezoluţie, se încearcă să se elimine loialitatea armatei faţă de Maduro, oferind protecţie membrilor forţelor armate care susţin orice guvern de tranziţie, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

"Acesta este un acord istoric", a declarat președintele Adunării Naționale, Juan Guaido, care în mai puţin de două săptămâni în această poziţie a reuşit să revitalizeze opoziţia, deseori manipulată.

Cu toate acestea, deşi a fost slăbit de colapsul economic al Venezuelei, Maduro a păstrat până acum sprijinul generalilor şi al altor instituţii guvernamentale, inclusiv instanţele judecătoreşti, care anterior au decis că acţiunile Adunării Naţionale nu sunt valabile.

Invocând un articol din Constituţie cu privire la transferul puterii, parlamentarii au promis să organizeze alegeri anticipate, atrăgând imediat sprijinul capitalelor străine.

La Washington, senatorul Marco Rubio, o voce influentă asupra politicii SUA faţă de America Latină, a declarat că este timpul ca administraţia Trump să îl recunoască pe Guaido ca preşedinte interimar - un titlu pe care Guaido nu l-a revendicat până acum.

Vicepreşedintele Mike Pence l-a sunat pe Guaido şi a declarat că SUA sprijină cu fermitate decizia sa de a "declara vacanţarea postului de preşedinte al ţării".

Guaido a declarat săptămâna trecută că este gata să preia temporar preşedinţia şi să ceară noi alegeri, dar numai dacă va avea sprijinul armatei şi al venezuelenilor în demonstraţiile de stradă la nivel naţional stabilite pentru luna aceasta.

Rezoluţia adoptată marţi, care stabileşte o foaie de parcurs pentru o tranziţie politică condusă de Adunarea Naţională, a venit pe fondul unei frenezii a activităţii legislative. Printre alte măsuri aprobate a fost cea care vizează slăbirea sprijinului militar pentru preşedinte.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării