main logo
786

Cel mai mare incendiu din California își generează propria climă

Dixie Fire, cel mai mare incendiu californian din acest an, care a distrus deja vegetaţia de pe o suprafaţă echivalentă cu cea a oraşului Chicago, este atât de amplu, încât îşi generează de acum propriul climat şi riscă să îngreuneze şi mai mult misiunea pompierilor locali.

Cel mai mare incendiu din California își generează propria climăFoto: Profimedia

Aproximativ 5.400 de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta cu flăcările provocate de Dixie Fire în pădurile din nordul statului California, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Acest focar continuă să crească de la jumătatea lunii iulie, fiind stimulat de o căldură sufocantă, o secetă alarmantă şi vânturi continue.

Dixie Fire este un focar atât de mare, încât a produs în ultimele zile nori denumiţi "pirocumulus", care provoacă fulgere, vânturi violente şi alimentează la rândul lor incendiul.

"Ziua de mâine ar putea fi foarte grea: dacă aceşti nori sunt destul de înalţi, au potenţialul de a produce fulgere", a avertizat Julia Ruthford, o specialistă în meteorologie care monitorizează fenomenul.

Echipaje de salvare au fost aduse din mai multe state americane, inclusiv din Florida, pentru a-i ajuta pe pompierii locali, conform Agerpres.

În pofida suprafeţei sale extinse, Dixie Fire a înaintat deocamdată în special în zone extrem de izolate, ceea ce explică faptul că doar câteva zeci de structuri (case şi alte clădiri) au fost până acum distruse.

Înaintând pe poteci extrem de abrupte, pompierii californieni sunt ajutaţi în anumite locuri şi de un tren, din care pot să stropească cu apă zonele care ar fi altfel inaccesibile.

Dar în aceste condiţii meteorologice, "focarele pot foarte uşor să se extindă pe un kilometru", a explicat Rick Carhart, purtător de cuvânt al pompierilor californieni, iar zonele care găzduiesc persoanele deja evacuate, precum oraşul Quincy, devin la rândul lor ameninţate de flăcări.

"Este foarte dureros să vedem acest incendiu înaintând fără încetare şi apropiindu-se de terenurile noastre", a declarat, îngrijorată, Peggy Moak, care locuieşte într-un oraş învecinat.

Incendiile de pădure sunt un fenomen curent în California, dar din cauza schimbărilor climatice, focarele apărute în vara acestui an sunt deosebit de violente. În regiune, semnele secetei – golfuri cu vegetaţie uscată, lacuri cu niveluri scăzute – care alimentează incendiile sunt peste tot.

Flăcările au devastat deja de trei ori mai multă vegetaţie în acest an în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2020, care a fost desemnat cel mai grav an din istoria statului California în privinţa incendiilor naturale.

Potrivit unei anchete preliminare, prăbuşirea unui copac peste mii de cabluri electrice s-ar afla la originea focarului Dixie Fire. Acea linie electrică aparţine Pacific Gas and Electric Company, un operator privat găsit deja vinovat pentru declanşarea Camp Fire, un incendiu care a şters pur şi simplu oraşul Paradise de pe hartă şi a ucis 86 de persoane în 2018, la o distanţă de doar câţiva kilometri de zona afectată în prezent de Dixie Fire.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării