main logo
515

Carles Puigdemont renunţă la candidatura pentru funcţia de premier al regiunii Catalonia

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a anunţat joi că nu va candida la funcţia de premier al regiunii autonome Catalonia, după eşuarea mai multor tentative de formare a unui guvern regional, informează agenţia Dpa.

Puigdemont nu va candida pentru funcţia de premier al CatalonieiCarles Puigdemont renunţă la candidatura pentru funcţia de premier al regiunii Catalonia.

Puigdemont, aflat în exil autoimpus în Germania, l-a propus pentru această funcţie pe Quim Torra, scrie mediafax.ro.

Parlamentul catalan urmează să aleagă pe date de 14 mai pe noul premier al regiunii autonome din Spania.

După alegerile regionale din luna decembrie au existat patru încercări de formare a unui nou guvern, însă toate au eşuat deoarece candidaţii erau fie în exil autoimpus, fie în stare de arest.

Curtea Supremă de la Madrid a emis în martite mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani care au fugit în străinătate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemon.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendumul din aceeaşi lună. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a a fost ilegală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării