main logo
503

Bulgaria a blocat milioane de euro din transferuri suspecte operate de compania petrolieră de stat a Venezuelei

Bulgaria a blocat transferuri din mai multe conturi bancare care au fost alimentate cu milioane de euro de la compania petrolieră de stat a Venezuelei, PDVSA, potrivit Parchetului General bulgar, informează Reuters.

Bulgaria a blocat milioane de euro din transferuri operate de o companie

Acţionând în urma informaţiilor furnizate de Statele Unite, serviciile de securitate bulgare au verificat conturile deschise la o bancă locală de către un avocat bulgar cu dublă cetăţenie, a declarat procurorul-şef bulgar Sotir Ţaţarov. Bărbatul, care momentan nu se mai află pe teritoriu bulgar, este susceptibil de a fi urmărit pentru spălare de bani, transmite Ştiri.md cu referire la adevarul.ro

Fondurile care alimentau conturile erau transferate mai departe în alte conturi din străinătate, a mai precizat Ţaţarov, după o întâlnire cu ambasadorul SUA la Sofia. 

„Am ajuns la concluzia că erau transferuri de bani din Venezuela, şi anume din partea companiei petroliere de stat,” a adăugat procurorul.

„Au fost luate toate măsurile necesare ca banii care încă sunt în conturi, şi nu vorbim despre o sumă mică, să fie complet sub controlul nostru”. 

„Este vorba de milioane de euro", a precizat directorul Agenţiei Naţionale de Securitate a Bulgariei, Dimităr Gheorghiev, în timpul unei conferinţe de presă la Sofia. Bulgaria verifică tot sistemul său bancar pentru a afla dacă au fost primite alte transferuri din Venezuela. 

„Guvernul nostru lucrează îndeaproape cu Bulgaria şi alţi membri ai Uniunii Europene pentru a ne asigura că bogăţia poporului venezuelean nu este furată,” a declarat ambasadorul Statelor Unite la Sofia, Eric Rubin. 

Carlos Paparoni, preşedintele Comisiei de Finanţe a Adunării Naţionale venezuelene şi apropiat al lui Guaido, a anunţat duminică pe contul său de Twitter că PDVSA a încercat să deturneze fonduri publice via Bulgaria. 

Liderul venezuelean al opoziţiei, Juan Guiado, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării pe 23 ianuarie, susţinând că realegerea lui Nciolas Maduro de anul trecut a fost o escrocherie. Statele Unite şi majoritatea ţărilor occidentale, inclusiv Bulgaria, l-au recunoscut pe Guaido ca şeful legitim de stat, însă Maduro are parte de susţinerea Rusiei şi Chinei şi deţine controlul asupra instituţiilor ţării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării