main logo
902

Bloomberg: Ce s-ar întâmpla dacă SUA ar declara Chinei un Război Rece

America pare pe punctul de a declara un Război Rece Chinei, în timp ce îşi slăbeşte propria capacitate de a face faţă unui astfel de conflict, potrivit unui comentariu Bloomberg.

Bloomberg: Ce s-ar întâmpla dacă SUA ar declara Chinei un Război Rece

Deşi ostilitatea SUA faţă de China a crescut semnificativ, efectele financiare ale pandemiei ameninţă să afecteze serios bugetul apărării pentru mulţi ani de acum înainte, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro.

Situaţia în care se află, acum, SUA poate fi comparată cu cea a Războiului Rece, moment în care Statele Unite au decis să intre în cursa cu Uniunea Sovietică, însă, deşi au ieşit victorioase din acea confruntare, lucrurile nu par să stea la fel acum, când ar putea dispune de un buget limitat.

Odată cu pandemia de COVID-19, americanii par mai convinşi ca niciodată că guvernul chinez reprezintă nu doar o ameninţare la adresa ordinii internaţionale conduse de SUA, ci un pericol în faţa prosperităţii şi a bunăstării lor. Atât preşedintele Donald Trump, cât şi posibilul contra-candidat la prezidenţiale, Joe Biden, par a susţine o confruntare cu China, care nu este departe de a începe.

Cu toate acestea, potrivit Bloomberg, SUA nu ar fi pregătită pentru un Război Rece cu China, întrucât în încercarea de a ţine economia pe linia de plutire, Departamentul de Apărare va fi serios afectat.

De altfel, se preconizează că bugetul de apărare al SUA va fi la fel de afectat, în perioada post-coronavirus, precum în timpul crizei financiare din 2008-2009, ridicând astfel semne de întrebare cu privire la capacitatea SUA de a opri un posibil atac al Chinei în Taiwan sau de a menţine stabilitatea în Pacificul de Vest, concomitent cu alte responsabilităţi asumate la nivel global.

Posibilităţile SUA sunt destul de reduse în acest moment. Americanii pot încerca să facă faţă Chinei, ignorând restul responsabilităţilor globale, pot aborda strategii riscante precum o escaladare nucleară pentru a-şi apăra aliaţii şi partenerii sau pot spera ca inamicii lor să nu le testeze prea curând capabilităţile militare. Având în vedere tensiunile SUA-China din ultima perioadă, toate aceste trei variante sunt la fel de riscante.

Situaţia curentă aminteşte analiştilor Bloomberg de Războiul Rece dintre SUA şi Uniunea Sovietică, care a rezultat cu naşterea unor planuri precum Doctrina Truman, Planul Marshall şi înfiinţarea NATO. Cu toate acestea, la acea vreme, SUA nu aveau practic nicio şansă în faţa Uniunii Sovietice, ci doar speranţa că aceasta din urmă nu va începe un alt război, înainte de a se recupera în urma ultimului la care luase parte.

Dacă ar începe un Război Rece între SUA şi China, în acest moment, americanii ar porni de pe o poziţie dezavantajoasă, consideră Boomberg. Instrumentele politice, economice şi diplomatice ale unei competiţii sunt esenţiale, însă insuficiente în cazul unor tensiuni de o asemenea natură. În lipsa deţinerii unui scut militar adecvat, dezastrul devine o certitudine.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării