main logo
2289

Belarus: Povestea celor 3 femei care îl înfruntă pe ultimul dictator al Europei

Scrutinul prezidențial din Belarus este în general o afacere ușor predictibilă, care l-a ținut la putere pe președintele Aleksandr Lukașenko timp de 26 de ani.

Povestea celor 3 femei care îl înfruntă pe ultimul dictator al EuropeiFoto: libertatea.ro

Dar în această duminică lucrurile sunt diferite: trei femei au construit în doar câteva săptămâni un val de rezistență fără precedent, care anunță, dacă nu o victorie imediată la alegerile de duminică, măcar un viitor mai optimist pentru democrația din statul est european, scriu Politico și NBC News. 

La începutul verii, Svetlana Tihanovskaia, Veronika Țepkalo și Maria Kolesnikova nu aveau niciun plan pentru candidatura la alegerile prezidențiale ale țării lor, transmite Știri.md cu referire la Libertatea.ro.

În ultimele săptămâni însă au reușit să țină mitinguri electorale și antiguvernamentale cu zeci de mii de manifestanți. 

Ținta: înlăturarea, în alegerile de duminică, 9 august, a lui Aleksandr Lukașenko, zis și ultimul dictator al Europei, omul care conduce Belarusul cu o mână de fier, și în general cu ajutorul Rusiei, de 26 de ani. 

”Ce au făcut aceste trei femei a fost să unească mulți suporteri și putem vedea, după numărul de oameni care au venit la aceste manifestații, că există o susținere puternică pentru schimbarea pe care ele o doresc”, spune pentru NBC Emily Ferris, de la think-tankul britanic Royal United Services Institute. 

”Indiferent de rezultatele alegerilor, aceste trei figuri au reușit să întruchipeze lupta împotriva regimului și să dea speranță cetățenilor obișnuiți”, spune și Alesia Rudnik, cercetătoare la Center for New Ideas, un think-tank de la Minsk. 

Un plan B pentru înfrângerea lui Lukașenko 

Svetlana Tihanovskaia este cea care candidează împotriva eternului președinte belarus. Și asta după ce soțul ei a fost împiedicat să intre în cursa electorală. 

Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, este o fostă profesoară și traducătoare, fără experiență politică, care și-a înregistrat candidatura după ce comisia electorală a respins-o pe cea a soțului său, popularul blogger politic Serghei Tihanovski. 

Acesta a și fost ulterior arestat la un miting organizat pentru promovarea candidaturii soției sale și rămâne în închisoare. 

Tihanovskaia este susținută de Veronika Țepkalo, al cărei soț, Valeri, fost ambasador la Washington, a fost de asemenea respins de pe lista candidaților la prezidențiale și a fugit în Rusia, luna trecută, înainte de a fi arestat. 

Cele două femei și-au unit forțele cu Maria Kolesnikova, șefa de campanie a lui Viktor Babariko, fost bancher și candidat al opoziției, care a fost de asemenea arestat și descalificat din cursa electorală. 

Imaginea opoziției 

Campania comună a celor trei femei a început doar luna trecută, dar în scurt timp, ele au ajuns să reprezinte imaginea opoziției democratice din Belarus. 

O imagine cu ele care fac gesturi simbolice – un pumn strâns, un semn al victoriei și un semn în formă de inimă – s-a viralizat în întreaga lume. Tihanovskaia a insistat că nu este o politiciană. 

Chiar ea a declarat că transformarea din ”mamă și femeie”, indiferentă la politică, într-o candidată dispusă să îl înfrunte pe temutul Lukașenko s-a petrecut în ultimele luni. ”Nu sunt în politică pentru putere, ci pentru dreptate”, a declarat ea, într-un mesaj către țară, luna trecută. 

Tihanovskaia nu are un program electoral detaliat, dar mesajele ei cheie vizează redresarea economică și îmbunătățirea standardului de viață. Ea promite, în caz că va câștiga, eliberarea prizonierilor politici și afirmă că va organiza noi alegeri prezidențiale, după șase luni, în care vor putea candida toți cei care au primit interdicție de data aceasta. 

Lukașenko, în scădere de popularitate? 

Valul de opoziție vine într-un moment în care președintele Lukașenko pară să fie într-o scădere de popularitate. Dincolo de nemulțumirile cetățenilor cu privire la starea proastă a economiei, la încălcarea drepturilor omului și la nesfârșita sa prezență în fruntea țării, felul în care guvernul a abordat pandemia pare să fi contribuit la revigorarea opoziției. 

Lukașenko a minimalizat gravitatea virusului și a spus că pandemia este ”o psihoză”, care poate fi vindecată cu vodcă și aer curat. În acest timp, economia și-așa slăbită se va contracta cu cel puțin 4% anul acesta – cea mai mare scădere în ultimii 25 de ani. 

Iar observatorii occidentali au subliniat în mod repetat că precedentele alegeri au fost fraudate, pentru a permite menținerea lui Lukașenko la putere. 

Efectul Tihanovskaia 

Șansele lui Tihanovskaia în alegeri sunt greu de estimat. Sondajele oficiale de opinie sunt aproape inexistente, dar experții cred că Lukașenko pierde rapid electorat. Dacă foștii alegători ai președintelui se vor orienta către Tihanovskaia este neclar. Evident, președintele este convins că nu. 

”Constituția noastră nu este construită pentru o femeie. Societatea noastră nu este gata să voteze o femeie”, a asigurat Lukașenko. 

Președintele a mai sugerat că Tihanovskaia și echipa ei de ”fete fără noroc” sunt controlate din umbră. ”Vedem cine se află în spatele lor. Luăm măsuri pentru a contracara această amenințare”, a asigurat Lukașenko. 

Președintele, scrie Politico, a făcut aluzie la Kremlin, care recent s-a transformat dintr-un aliat într-o potențială amenințare. Confruntarea dintre Lukașenko și Kremlin a devenit mai clară luna trecută, când autoritățile de la Minsk au arestat 33 de persoane despre care au spus că sunt mercenari din Rusia. 

Moscova a negat acuzațiile. Lukașenko a spus că mercenarii ar fi mână în mână cu opoziția și ar încerca să forțele înlăturarea lui de la putere. Ce urmează după alegeri Yauheni Preiherman, director al think-tankului Minsk Dialogue Council on International Relations, crede că nu există nicio îndoială că Tihanovskaia va aduna aproape tot votul anti-Lukașenko. 

În opinia sa, chiar dacă nu va câștiga în alegeri, așa cum este de așteptat, campania sa va avea totuși un efect pe termen lung. Protestele post-electorale, pe care Preiherman le consideră inevitabile, ar putea fi haotice sau chiar violente. Iar regimul va răspunde cel mai probabil în forță. 

Autoritățile de la Minsk au reținut deja cel puțin 1.000 de protestatari de la începutul campaniei. Și Tihanovskaia crede că protestele post-electorale sunt o realitate foarte posibilă. 

Candidata opoziției și-a exprimat speranța că membrii comisiei electorale vor număra corect voturile, mai exact, că de data aceasta ”le vor număra astfel încât Tihanovskaia să câștige”. 

”Totuși, dacă oamenii vor decide că singura cale de a-și apăra votul este de a boicota locurile de muncă, de intra în grevă sau de a ieși în stradă, atunci ar avea tot dreptul să o facă. Nu voi fi liderul lor, voi fi printre ei”, a spus Tihanovskaia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării