Atac cu drone la granița României: Avioanele de vânătoare au fost ridicate în aer
Populația din nordul județului Tulcea a primit, în noaptea de joi spre vineri, un mesaj RO-Alert cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul național, pe fondul războiului din Ucraina, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. În zonă au putut fi văzute explozii pe malul ucrainean al Dunării.
Ministerul Apărării Naționale din România a ridicat două avioane de vânătoare în aer, pentru a monitoriza situația. În zona localității Plauru au fost descoperite urme ale unei posibile drone prăbușite, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
Mesajul a fost transmis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) în jurul orei 01:46, iar populația a fost îndemnată să se adăpostească în următoarele 90 de minute în zone sigure.
„Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un mesaj RO-alert în cursul nopții trecute prin care informa populația din zona de Nord a județului Tulcea despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian, în zona de granița a României cu Ucraina. Avertizarea a fost transmisă în urma informațiilor primite din partea MApN”, se arată într-un comunicat IGSU remis vineri dimineață.
„Rolul mesajului RO-Alert este unul de informare și prevenire a populației din zona în care acesta este transmis, iar populația este rugată adopte măsurile de prevenire și protecție transmise, să nu intre în panică și să anunțe prin apel la numărul de urgență 112 dacă au nevoie de ajutor.
În cadrul dispeceratului ISU Tulcea a fost înregistrat un singur apel de la un locuitor din județ care a cerut informații suplimentare”, se mai arată în comunicat.
La scurt timp după transmiterea mesajului, tulcenii au putut auzi zgomotele specifice avioanelor care survolează spațiul național aerian, potrivit Agerpres.
„Menționăm că rolul mesajului este acela de informare și prevenire a populației din zona în care este transmis și trebuie tratat ca atare. În cursul nopții, a fost înregistrat un apel la numărul unic 112 prin care se solicitau informații. Menționăm că orice cetățean care se simte în pericol ori observă ceva neobișnuit poate apela numărul unic de urgență 112 pentru ajutor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Delta, Cristina Profir.
Acesta este primul mesaj RO-Alert emis de la începutul anului pentru comunitățile din județul Tulcea, pe fondul războiului din Ucraina.
MApN: Avioane de vânătoare, ridicate în aer
Ministerul Apărării a anunțat vineri că a ridicat două avioane de vânătoare F-16 în aer, în urma alertei, pentru a pentru a monitoriza situația. Avioanele au revenit la bază după aproximativ două ore.
„Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 17 ianuarie, în proximitatea frontierei cu România, în județul Tulcea.
Sistemele de monitorizare și supraveghere ale Ministerului Apărării Naționale au semnalat încălcări ale spațiului aerian românesc și, urmare a acestei situații, începând cu ora 01:35, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, au decolat din Baza 86 Aeriană de la Borcea pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 03:48.
Totodată, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea. Ca urmare, a fost transmis, în jurul orei 01:45, un mesaj RO-Alert, iar la ora 03:30 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate”, se arată într-un comunicat MApN.
Ministerul a mai anunțat că au fost descoperite urmele unui posibil impact provocat de prăbușirea unei drone.
„Echipe ale Ministerului Apărării Naționale au executat cercetări în teren și au descoperit, în afara localității Plauru (între Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu), în apropierea frontierei, urme ale unui posibil impact al unei drone. Zona a fost securizată, iar echipe formate din specialiști ai MApN, SRI și MAI vor ridica probe și vor efectua investigații conform procedurilor”.
Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații, mai arată ministerul precizând că„a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea”.
„Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, se mai arată în comunicat.