main logo
668

Armata lui Putin susține că a mai cucerit o localitate în estul Ucrainei

Rusia a revendicat luni preluarea sub control a unei alte localităţi în estul Ucrainei, la sud-est de oraşul strategic Pokrovsk, nod logistic cheie pentru armata ucraineană de care forţele ruse se apropie de la o zi la alta.

Armata lui Putin susține că a mai cucerit o localitate în estul UcraineiFoto: digi24.ro

Ministerul Apărării rus a indicat în raportul său de luni că „unităţile grupului de trupe Ţentr (Centru)" au cucerit satul Ţukurino, situat la 8 km sud-est de Selidovo şi la 2 km de oraşul Ukrainsk. În Ţukurino există o staţie de cale ferată care duce spre Pokrovsk, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

De luni de zile, Ucraina pierde teren în estul ţării în faţa unor trupe ruseşti mai numeroase şi mai bine echipate, în pofida pierderilor grele cu care acestea se confruntă. 

Forţele ruse vizează Pokrovsk, cu o populaţie de 60.000 de locuitori înainte de conflict şi centru logistic cheie pentru armata ucraineană. Tot la Pokrovsk se află singura mină controlată de ucraineni care produce cocs, cărbunele necesar pentru fabricarea oţelului. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut din cucerirea integrală a Donbasului - bazinul minier şi industrial al Ucrainei - o „prioritate" în războiul dus de armata sa în Ucraina. Rusia a lansat un nou atac cu drone

Armata ucraineană a raportat luni că a doborât noaptea trecută 66 de drone din cele 100 lansate de Rusia, printre care se aflau drone explozive Shahed şi altele de tip necunoscut. Un număr de 24 de drone au fost pierdute în urma acţiunilor de neutralizare prin mijloace de război electronic. Patru dintre aceste aparate s-au îndreptat spre Rusia şi Belarus, singura ţară vecină a Ucrainei care sprijină Moscova în acest război, potrivit agenţiei de presă Unian. 

Conform raportului armatei, cele 66 de drone au fost doborâte deasupra regiunilor Sumî şi Harkov (nord-est), Cernigău şi Kiev (nord), Poltava, Jitomir, Dnipropetrovsk, Kirovograd şi Cerkasî (centru), Rivne, Hmelniţki şi Ternopil (vest) şi Nikolaiev (sud). Câteva dintre aceste aparate fără pilot au lovit obiective de infrastructură civilă.

Îndeosebi, atacurile Rusiei din ultimele 24 de ore au avariat obiective de infrastructură critică în nordul şi centrul Ucrainei.

Astfel, zone întregi din două regiuni ucrainene au rămas fără energie electrică după ce loviturile aeriene ruseşti au avariat infrastructura locală, au declarat luni oficiali din domeniul energiei. Operatorul reţelei naţionale de energie electrică Ukrenergo a indicat că a fost nevoit să întrerupă de urgenţă furnizarea de curent în zone din regiunile Sumî (nord-est) şi Poltava (centru) în urma atacurilor Rusiei de noaptea trecută.

În ultimele săptămâni, Rusia a utilizat un număr neobişnuit de mare de drone Shahed în atacurile sale împotriva Ucrainei, preponderent pe timp de noapte, parţial pentru că Moscova a reuşit să-şi dubleze producţia proprie de această tehnologie iraniană. 

Ucraina se pregăteşte de un nou sezon de atacuri ruseşti asupra infrastructurii sale energetice, ceea ce ameninţă să arunce zone întinse din ţară în frig şi întuneric pe măsură ce iarna se apropie, iar temperaturile scad.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării