main logo
681

Ambasada Rusiei celebrează ocuparea Basarabiei de trupele URSS

Ambasada Rusiei sărbătorește, în mediul online, cedarea Basarabiei de către România în 1940.

Ambasada Rusiei celebrează ocuparea Basarabiei de trupele URSSFoto: ziare.com

Postarea ambasadei prezintă varianta sovietică a istoriei, transmite Știri.md cu referire la Ziare.com.

În 1940, "Guvernul URSS, care nu a recunoscut niciodată aderarea Basarabiei la Regatul România, a trimis Guvernului român o notă, oferind 'în scopul de a restabili dreptatea, să se procedeze împreună cu România pentru soluționarea imediată a problemei revenirii Basarabiei la Uniunea Sovietică'".

"După ce s-a pronunțat acordul părții române de a-și retrage trupele la 28 iunie 1940, Armata Roșie a intrat nestingherit pe teritoriul Basarabiei și a Bucovinei de Nord.

Analizând, în prezent, motivele care au adus omenirea la tragedia fără precedent al celui de-al Doilea Război Mondial, precum și lecțiile trase din acesta, ne permitem să afirmăm că o interpretare eronată a evenimentelor din vara anului 1940 în Basarabia l-a împins pe dictatorul I.Antonescu la decizia care s-a dovedit cu timpul una aproape fatală pentru România, și anume să se poziționeze pe latura incorectă a istoriei, prin aderarea la invazia Germaniei naziste în URSS. Consecințele acestui calcul strategic eronat, din păcate, sunt, de asemenea, resimțite și în România modernă.

Este relevant de menționat că cererea sovietică pentru revenirea Basarabiei se bazează în totalitate pe normele de drept internațional din acea epocă, iar Protocolul de la Paris (de la 28.10.1920) cel notoriu, prin care foștii aliați ai Rusiei în cadrul Antantei, fără acordul ei, au recunoscut suveranitatea României asupra teritoriului Basarabiei, niciodată nu a intrat în vigoare datorită refuzului Japoniei de a-l ratifica", susține ambasada în mesajul postat pe rețeaua socială.

Mai mult, rușii susțin că trupele sovietice au fost întâmpinate de populația locală cu "bucurie și chiar exultare" la acea vreme.

"Amintirile martorilor oculari și numeroasele fotografii care s-au păstrat de atunci arată că trupele sovietice au fost întâmpinate de populația locală cu bucurie și chiar exultare.

La Varnița, Sângerei, Mereni, Chetrosu, Todirești, Chirca, Calfa și alte localități prin care trecea drumul spre Chișinău, țăranii, de parcă urmând tradițiile unei nunți la țară, întindeau direct de-a curmezișul drumului mese cu vin și gustări, opreau coloanele militarilor și nu le permiteau să treacă până ce soldații nu gustau din merindele oferite", mai scrie, printre altele, ambasada.

Însă, în urmă cu 79 de ani, țară noastră a fost obligată de Uniunea Sovietică să evacueze armata română din Basarabia și nordul regiunii Bucovina în patru zile, în caz contrar fiind amenințată cu războiul.

Supusă presiunilor venite din Rusia și Germania, administrația și armata română s-au retras pentru a evita războiul.

Un detaliu demn de menționat este că postarea ambasadei Rusiei a conținut, inițial, o fotografie fake. Faptul a fost sesizat de Sorin Ioniță, președintele Expert Forum.

El a scris pe contul sau de Facebook că Rusia este "destul de confuză și incompetentă", fiind prizonieră propriei propagande.

"Azi 28 iunie ambasada Rusiei ne propune să sărbătorim împreună cedarea Basarabiei în '40 și realipirea ei firească la URSS, în entuziasmul populației locale. Doar că prima poză e un fake evident, e din altă parte, clădirile alea nu există în Chișinău: )

Rusia nu-i infailibilă, ci destul de confuză, incompetența. Poate pierde meciul dacă nu i se răspunde cum anticipează ea - adică isteric, cu avalanșă de injurii și gogomănii istorice încă și mai mari decât pune ea pe piață, iar la limita cu xenofobie și rasism. Că asta-i scopul provocării de azi, nu altul: tragerea tuturor în aceeași mocirla.

Noi ne putem permite în democrație să dezbatem adevărul istoric, inclusiv episoadele neconvenabile sau dezonorante pentru România (ex cazul Odessa; ori administrarea deficitară a Basarabiei în primii ani după unire, cu expați regățeni brutali sau escroci - dar ce va mirați, când azi cel mai vizibil român la Chișînău e licheaua de Cristi Tabăra) și să fim autocritici. Rusia, cu tipul ei de regim politic, nu-și permite, e prizonieră propriei propagande care o va duce tot mai jos", a scris președintele Expert Forum pe rețeaua socială.

Acesta a notat că, după postarea sa, ambasada Rusiei a schimbat fotografia în cauză: 

"PS. După postarea mea, au schimbat poză fake, deci de monitorizat, monitorizează eficient. Din fericire există butonul PrtSc: ) Shaming is forever, like diamonds, guys", a conchis Ioniță.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării