main logo
747

Sute de cetățeni din India urmau să fie duși în UE prin R. Moldova

O reţea transnațională de migraţie ilegală din regiune cu risc sporit de terorism a fost anihilată de către SIS în comun cu PCCOCS.

Sute de cetățeni din India urmau să fie duși în UE prin R. MoldovaFoto: sis.md

Centrul Antiterorist al SIS al Republicii Moldova (CAT) a documentat activitatea infracţională a unui grup de cetăţeni străini, organizatori ai unei filiere de migraţie ilegală către ţările Uniunii Europene, cu complici în Armenia, Italia şi Franța, transmite Știri.md

Faza iniţială a operaţiunii a demarat în vederea contracarării tentativei de scoatere ilegală din ţară, prin punctul de trecere a frontierei de stat Leuşeni-Albiţa, a unui cetăţean străin, originar din India, regiunea Punjab, fără ca acesta să deţină acte de identitate asupra sa.

Ulterior, a fost reţinut un alt cetăţean străin, venit recent în Republica Moldova în baza unei invitaţii, cu scopul de a fi transbordat spre Uniunea Europeană.

De asemena, a fost stabilit faptul că organizatorul filierei de migraţie ilegală este la fel un cetăţean străin, originar din India. 

Bărbatul, în vârstă de 35 ani, care deţine şi cetăţenia Republicii Moldova, pentru serviciile de scoatere din ţară a cetăţenilor străini către țările UE,  percepea suma de 3.000 euro pentru o persoană. 

De menţionat că,  suma totală pe care trebuia să o achite un cetăţean străin pentru a accede pe cale ilegală din India până în Uniunea Europeană se estima la 10.000 euro. 

Conform declaraţiilor organizatorului, acesta urma să faciliteze tranzitarea ilegală a teritoriului Republicii Moldova a câteva sute de cetăţeni, originari din India.

Urmare a datelor deţinute la nivelul SIS, pe 2 iulie, bărbatul a fost reţinut, iar la domiciliul acestuia a fost desfăşurată percheziţie în cadrul căreia au fost ridicate mijloace băneşti, provenite din activitatea ilegală, înscrisuri şi transferuri bancare ale altor cetăţeni străini, care urmau să beneficieze de această reţea ilegală, precum şi alte acte de identitate, ce constituie probatoriu pe marginea cauzei penale.

Persoanele reţinute au fost plasate în izolator pentru 30 de zile, iar organizatorul filierei de migraţie ilegală, pe teritoriul Republicii Moldova a fost reţinut pentru 72 ore.

Măsurile speciale de investigație continuă. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării