main logo
376

Declarația ONG-urilor către autorități privind combaterea torturii

Un grup de organizații neguvernamentale specializate în domeniul drepturilor omului constată faptul că foarte multe obligațiuni asumate la nivel internațional în domeniul torturii și relelor tratamente trebuie executate imediat de către Republica Moldova.

Declarația ONG-urilor către autorități privind combaterea torturiiFoto: Ipn.md

Astăzi, de Ziua Internațională a ONU pentru susținerea victimelor torturii, ONG-urile au lansat o declarație publică către Parlament, Guvern și instituțiile internaționale acreditate la Chișinău privind prevenirea și combaterea cazurilor de tortură și oferirea de suport victimelor, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Ludmila Popovici, director la Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, a spus, în cadrul unei mese rotunde, că este regretabil faptul că în Moldova supraviețuitorii actelor de tortură sunt discriminați, reduși la tăcere și ignorați de instituțiile statului. „Reabilitarea lor ar trebui să vizeze integrarea completă și participarea activă în societate. Iar pentru aceasta, victimele au nevoie de sprijin și un cadru juridic coerent”, a spus Ludmila Popovici.

Directorul Ambasadei Drepturilor Omului, Lela Metreveli, a menționat că este necesară asigurarea unei anchete efective în fiecare caz de tortură, tratament inuman sau degradant. Cu regret, în multe cazuri are loc mimarea luptei contra torturii din partea statului, iar torționarii, în loc să fie trași la răspundere, scapă de pedeapsă, ba mai mult, sunt promovați.

Reprezentantul Amnesty International Moldova Igor Stoica a accentuat că organizația pe care o reprezintă este în continuu sesizată despre aplicarea torturii și tratamentului inuman și degradant în locurile de detenție. „Constatăm că niciun plan de acțiuni pentru drepturile omului elaborat nu oferă remedii victimelor torturii, astfel ignorând valoarea și demnitatea acestora ca cetățeni cu drepturi depline”, a spus Igor Stoica.

Juristul Centrului de Resurse Juridice Ion Guzun a menționat că existența condamnărilor la CEDO înseamnă că tortura și relele tratamente rămân o problemă majoră în Republica Moldova.

Reprezentantul Promo-LEX Vadim Vieru a declarat că Guvernul Moldovei trebuie să avanseze în procesul de reformă a sistemului penitenciar, prin asigurarea unor condiții de detenție acceptabile și conforme cu standardele internaționale. La fel, este necesară transferarea serviciului medical din subordinea Ministerului Justiției în subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Organizațiile semnatare solicită autorităților să contribuie la Fondul Voluntar al ONU pentru victimele torturii, care în peste 35 ani de activitate, rămâne este unica speranță pentru centrele de reabilitare din lumea întreagă, care oferă servicii și sprijin victimelor și familiilor lor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării