main logo
2887

Copiii de la o grădiniță din Capitală, impuși să mănânce lângă veceu

Două mame se plâng că la grădinița numărul 91 din Capitală copiii lor sunt discriminați. S-ar întâmpla după ce ele au protestat față de neregulile din instituție.

Copiii de la o grădiniță din Capitală, impuși să mănânce lângă veceuCopii de la o grădiniță din Capitală, impuși să mânânce lângă veceu

Deși nu există o asociație a părinților, aceștia achită în fiecare lună taxe neformale, iar CNA are pornită o anchetă în acest caz. Educatorii spun, însă, că îi tratează egal pe copii, iar directoarea - că nu se colectează niciun ban, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

Această femeie, care își duce copilul la Grădinița nr. 91 din sectorul Buiucani, spune că băiatul ei ar fi discriminat în ultima perioadă. 

“Era o masă chiar lângă ușă la viceu, 5 copii stăteau acolo și mâncau, eu l-am întrebat Victor de ce stai acolo, el mi-a spus că acolo stau cei mai răi copilași, eu am întrebat de ce ați procedat așa, i-a mi-a spus când o să mă stimez atunci o să stea.”

Educatoarea spune că nu este adevărat și că nu îi tratează diferit pe copii. 

Maria Costin, educătoare: Nu se face diferența, la noi merge rotația, așa e proiectul grupei, nu că suntem la piața centrală și viceul miroase, e curat ideal.

Femeia crede că atitudinea educatoarei ar veni după ce ea s-a arătat indignată că în gradiniță ar fi mai multe nereguli și a cerut administrației să le rezolve. Unul dintre neajunsuri ar fi că vesela din care mâncau copiii era spartă.

Ea spune că nici șervețele nu li se dau micuților care sunt nevoiți să se șteargă de haine. Așa că le-a cumpărat ea de mai multe ori și le-a dus în grupă. 

Mamă: “Mi le-a întors înapoi, le-am găsit atârnate de dulapul copilului și mi-a spus că aici regulă nu fac părinții.”

Astăzi când am fost noi la grădiniță, șervețele nu erau.

Maria Costin, educătoare: Lucrăm cu ce avem, nu ne dau.

Și o altă mamă care are un copil în aceeași grupă spune că educatoarea are o atidudine aparte față de el. 

Mamă: Copilul meu era aruncat de pe pat.

Femeile spun că părinții colectează câte 150 de lei pe luna pentru ca să le achite un adaos la salariu educatorilor. Iar dupa ce instituția a ajuns în vizorul CNA, suma așa-numitei donații s-a redus pâna la 100 de lei lunar.

În grădiniță se colectează bani, deși nu există o asociație a părinților, iar acest lucru este ilegal. Părinții ne-au expediat poze cu bonurile de plată pentru cumpărături și mesajele prin care comunică. În unul din ele este scris ca:

“S-au colectat pentru două luni 4.650 de lei. Timp de două luni au fost cheltuiți 1112.61. 500 de lei lunar educatorilor și le rămâne și rest.”

Un părinte pe care l-am întâlnit în preajma instituției ne-a spus că în grupa în care merge copilul său se colectează câte 50 de lei pe lună pentru produse de igienă. Directoarea instituției infirmă acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al CNA ne-a spus că directoarea este cercetată în libertate pentru abuz de serviciu. În urma perchezițiilor efectuate anul trecut, aici au fost ridicați bani și caiete în care erau scrise sumele achitate de părinți.

Astăzi, șefa Direcției Educație Buiucani spune că a fost în inspecție la această grădiniță, după ce noi am sunat-o ca să o întrebăm care este situația.

Veronica Solomițchi spune că instituția este asigurată cu toate produsele și rechizitele, de aceea părinții nu trebuie să colecteze niciun ban. Produsele, însă, sunt oferite după ce directoarea prezintă lista cu cele necesare direcției de sector.

Primarul interimar al Capitalei a anunțat acum două săptămâni că angajații din școli și grădinițe care vor cere sau vor colecta bani de la părinți vor fi imediat demiși, fără să fie așteptate rezultatele anchetei CNA. Șefa directiei Educație nu ne-a răspuns la telefon să ne spună dacă așa se va întâmpla și la grădinița numărul 91. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării