main logo
635

Telescopul James Webb a surprins o explozie masivă a unei stele

Telescopul spațial James Webb al NASA a reușit să surprindă, la puțin timp după ce a devenit operațional, în iunie 2022, imaginea unei stele în stadiul Wolf-Rayet, cu puțin timp înainte ca aceasta să explodeze într-o supernovă.

Telescopul James Webb a surprins o explozie masivă a unei stele

Steaua WR 124, aflată la 15.000 de ani lumină de sistemul nostru solar, în constelația Săgetătorului, a fost fotografiată cu detalii nemaivăzute până acum, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Stelele masive aflate la finalul vieții rareori trec prin această fază înainte de a deveni supernove, fapt ce face ca observațiile telescopului spațial să fie extrem de importante pentru astronomi. Stelele în faza Wolf-Rayet sunt în procesul de eliminare a straturilor lor exterioare.

Steaua WR124 este de 30 de ori mai masivă decât Soarele și a eliminat în această fază materiale echivalente cu masa a 10 sori. După ce gazele eliminate se răspândesc în spațiu și se răcesc, praf cosmic se formează și strălucește în lumină infraroșie, fapt ce permite telescopului să fotografieze momentul.

Stelele precum WR 124 sunt importante pentru că, prin studierea lor, cercetătorii pot să înțeleagă mai bine perioada crucială de la începuturile universului. Astfel de stele muribunde sunt cele care au dat universului o mulțime de elemente chimice care sunt acum prezente inclusiv pe Pământ.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării