main logo
711

Iluzia optică pe care o vezi diferit în funcție de vârsta pe care o ai

Iluzia optică „My Wife and My Mother-in-Law” („Soția mea și soacra mea”) este una din cele mai cunoscute din lume.

Iluzia optică pe care o vezi diferit în funcție de vârsta pe care o ai

Premisa e simplă – ori vezi în poză o tânără femeie care privește în depărtare, ori profilul unei femei bătrâne care privește cu seriozitate înainte, transmite Știri.md cu referire la Playtech.ro.

Dacă nu reușești să le vezi pe amândouă, e bine de știut că lănțișorul de la gâtul tinerei este gura femeii bătrâne sau că nasul bătrânei este și obrazul tinerei. 

Poate că te întrebi de ce ai văzut prima oară femeia mai tânără sau cea mai în vârstă. Află că cercetătorii au un răspuns – ar putea avea de a face cu câți ani ai.

Un studiu realizat de doi profesori de psihologie de la Universitatea Flinders din Australia arată că o persoană mai tânără o va vedea pe așa-zisa soție, pe când o persoană mai în vârstă o va vedea pe soacră. 

La studiu au participat 393 de oameni, dintre care 242 de bărbați și 141 de femei, cu vârste cuprinse între 18 și 68 de ani.

Vârsta medie a participanților a fost 32 de ani.

Acestora li s-a arătat, pentru doar jumătate de secundă, imaginea, apoi au fost întrebați ce au văzut. Cei mai mulți au văzut întâi femeia tânără, iar cercetătorii sunt de părere că acest lucru are la bază faptul că majoritatea erau mai tineri.

Pentru a doua parte a studiului, cercetătorii au separat cei 10% cei mai tineri și cei 10% cei mai bătrâni dintre cei intervievați. 

Astfel au descoperit că cei mai tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, aveau tendința de a o vedea mai întâi pe soție, în vreme ce persoanele cu vârste peste 30 de ani o vedeau mai degrabă pe soacră.

La final, cercetătorii au ajuns la concluzia că propria vârstă poate afecta percepția inițială a unei imagini, chiar dacă acest lucru se întâmplă la nivel subconștient.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării