main logo
216

Transferurile în ruble și dolari s-au redus, iar cele în euro au crescut

Transferurile de mijloace bănești din străinătate, după o reducere în valoarea absolută înregistrată la sfârșitul anului 2018, au inversat trendul și în luna martie 2019 au înregistrat 102 milioane de dolari.

Transferurile în ruble și dolari s-au redus, iar cele în euro au crescut

Pe parcursul primului trimestru al anului curent, transferurile în ruble rusești și dolari s-au redus cu 46,1% și 18,8% corespunzător, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2018, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md

Totodată, transferurile în euro au înregistrat o majorare cu 11,1%, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, prezentate în cadrul unei conferințe de presă.

Evoluția transferurilor înregistrată pe parcursul ultimelor ani evidențiază o reorientare geografică a transferurilor de mijloace bănești spre țările din Uniunea Europeană.

În ceea ce ține de evoluția soldului creditelor, BNM menționează că trendul ascendent în ultimele trei trimestre confirmă o stabilitate macroeconomică și financiară în țară și totodată creează baza pentru o creștere sustenabilă în viitor. 

Soldul creditelor acordate s-a majorat cu 12,9% în primul trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului precedent, dominantă fiind creșterea soldului creditelor acordate în moneda națională – cu 19,6%. Condițiile monetare create de Banca Națională stimulează creditarea sectorului real, în special în moneda națională.

Volumul creditelor noi acordate s-a majorat cu 43,8% în trimestrul I, 2019 față de trimestrul I, 2018.

Menținerea ratei de bază la nivelul de 6,5% a condiționat micșorarea ratelor dobânzilor la creditele noi până la nivelul de 8,26% și stabilizarea ratei dobânzii la depozite noi la nivel de 4,38%.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării