main logo
241

Topul mondial al libertății economice: Moldova e între Turcia și Surinam

Republica Moldova a coborât două poziţii şi se află pe locul 97 printre 162 de ţări şi teritorii incluse în raportul "Libertatea economică în lume - 2019", publicat de centrul "Bendukidze Free Market Center" în colaborare cu Institutul Fraser din Canada.

Topul mondial al libertății economice: Moldova e între Turcia și SurinamFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, în mod tradiţional, clasamentul este condus de Hong Kong şi Singapore, iar la coadă se află Venezuela, transmite Știri.md.

Topul "Libertăţii Economice Mondiale" al Institutului Fraser evaluează ţările pe cinci dimensiuni principale: mărimea guvernului, protecţia sistemului juridic şi a drepturilor de proprietate, soliditatea valutei, libertatea comerţului internaţional şi reglementarea.

În acest an, Moldova are un scor mediu de 6,66 şi se situează în grupul ţărilor parţial nelibere, între Turcia şi Surinam.

Potrivit studiului, realizat în baza datelor din 2017, cea mai bună poziţie Republicai Moldova o are la capitolul soliditatea monedei naţionale, clasându-se pe locul 68 cu un scor de 7,48 puncte. 

După mărimea guvernului, ţara se află pe locul 85, cu 6,38 puncte. Cea mai proastă situaţie este la capitolul protecţia sistemului juridic şi a drepturilor de proprietate - locul 111 cu 4,34 puncte. 

România s-a clasat în top pe locul 28, numărându-se printre celor mai libere ţări din punct de vedere economic. Ucraina se află pe locul 135, Rusia - pe locul 85.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării