main logo
468

Topul economiilor inovative în domeniul aplicațiilor mobile. Locul Moldovei

Republica Moldova se află pe locul 48 din 126 de state incluse în clasamentul inovaţiei în lume pe 2018 realizat de Universitatea americană Cornell, şcoala de management franceză Insead şi Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WIPO).

Topul economiilor în domeniul aplicațiilor mobile. Locul Moldovei

Moldova se află pe locul 48, imediat după Ucraina, Vietnam, Rusia și Chile, dar înaintea României și Turciei.

Țara noastră este menționată alături de Ucraina și Vietnam ca state cu venituri reduse, dar care se remarcă "prin performanțe mai bune decât ar fi de așteptat în funcție de nivelul lor de intrare", transmite Ştiri.md cu referire la Mold-Street.

Moldova, performanţe la aplicaţii mobile

În plus Moldova este inclusă pe locul 10 într-un top 15 economii inovative la capitolul crearea de aplicații mobile, în spatele Estoniei, Suediei, Danemarcei sau Koreii, dar înaintea unor state precum Hong Kong, Slovenia, Elveţia sau Statelor Unite.

Ratingul global elaborat anual, cu începere din 2007, de către experții Organizației Internaționale pentru Proprietatea Intelectuală este bazat pe 80 de indicatori, de la crearea aplicațiilor mobile până la cheltuielile pentru educație, publicațiile științifice și tehnice, calitatea principalelor universităţi, posibilitatea microfinanţării şi firmele finanţate cu capital de risc, cadrul legislativ al procesului și chiar gradul de influență a corupției. 

Notele pe care le ia la aceste capitole o țară sau alta îți găsesc reflectare într-un indicator de sinteză.

The Global Innovation Index 2018 relevă că lider global în domeniul inovației rămâne Elveția, urmată de Olanda, Suedia, Marea Britanie și Singapore. Statele Unite au căzut de pe locul al patrulea în 2017 până la al șaselea în acest an, în timp ce China a sărit de pe locul 22 pe 17 în acest clasament.

Țara post-sovietică sau post-socialistă cu cea mai înaltă plasare în ierarhie este Estonia, poziția a 24-a.

Francis Gurry, directorul general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale a declarat că locul Chinei reprezintă un progres pentru economia sa, care se transformă rapid și acordă prioritate cercetării și ingeniozității.

"Creșterea rapidă a Chinei reflectă o direcție strategică stabilită de conducerea de vârf pentru dezvoltarea capacității de clasă mondială în inovare și pentru mutarea bazei structurale a economiei la industrii mai intensive din punct de vedere al cunoașterii care se bazează pe inovare pentru a menține avantajul competitiv", a declarat Gurry.

Totodată studiul menţionează 20 de economii cu venituri medii și cu venituri reduse, care au performanțe "mult mai bune" decât nivelul lor de dezvoltare şi care ar putea să prezică lista celor "mai inovatoare", printre care trei sunt pentru prima dată - Africa de Sud, Tunisia și Columbia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării