Topul celor mai transparente întreprinderi ale statului în anul 2020
Întreprinderile de stat Moldelectrica și MoldATSA, și societatea pe acțiuni Energocom sunt cele mai transparente întreprinderi cu capital public din Moldova în anul 2020.
La polul opus se situează Apă-Canal Soroca, Confercai și Gara Nord, se arată într-un raport al Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul" și INEKO Slovacia, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Pentru calcularea clasamentului de transparență a fost monitorizată activitatea a 60 de întreprinderi de stat, municipale și societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sau municipale din Republica Moldova în anul 2020.
Criteriile de selectare
Întreprinderile au fost selectate după indicatorii economici, în funcție de mărimea activelor, importanța domeniului de activitate al acestor întreprinderi, cu includerea nemijlocită și a întreprinderilor fondate de către autoritățile publice locale.
Întreprinderile cu capital public au fost evaluate în baza a șase criterii de transparență: indicatorii economici, transparența și accesul la informație, achizițiile publice și proprietatea, resursele umane, etica și conflictul de interese, granturi și caritate.
Punctajul maxim pentru o întreprindere constituie 100 de puncte. Astfel, cele mai transparente întreprinderi în 2020 sunt Moldelectrica (58,4 de puncte), MoldATSA (58,3 de puncte) și Energocom (56,5 puncte).
În comparație cu clasamentul din anul trecut, se observă îmbunătățiri în clasamentul din 2021 la Combinatul Poligrafic din Chișinău (+47 poziții și 32,6 puncte procentuale), urmată de Direcția pentru Exploatarea Imobilului (+23 poziții și + 18%) și Institutul de Geodezie, Prospecțiuni Tehnice și Cadastru „INGEOCAD” (+20 poziții și +24%).
Per general, punctajul a crescut sau a rămas la fel în cazul a 51 din 60 de întreprinderi incluse în ambele ediții ale clasamentului.
Potrivit raportului nr.3 de monitorizare a transparenței întreprinderilor cu capital public, media generală de transparență a 60 de întreprinderi de stat, întreprinderi municipale și societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sau municipale din Republica Moldova a crescut de la 17,4% în 2018 și 17,9% în 2020 la 26,2% în clasamentul din 2021.
În timp ce întreprinderile de stat au o medie de 26,7%, întreprinderile municipale înregistrează un punctaj mediu de 24,4%.
Doar 5 întreprinderi din 60 au publicat raportul anual pe pagina web
Astfel, 47 de întreprinderi din 67 monitorizate au pagini web, însă nu toate sunt utilizate în calitate de instrumente de informare a publicului. La fel, doar cinci întreprinderi cu capital public din 60 au publicat pe pagina web rapoartele anuale pentru anul 2020. Este vorba de MoldATSA, Moldelectrica, Metalferos, Energocom și Radiocomunicații.
De asemenea, numai MoldATSA, Moldelectrica, Combinatul Poligrafic din Chișinău și Portul Fluvial Ungheni au publicat în 2020 rezultatele controalelor şi auditurilor economico-financiare. Iar cele mai detaliate informații despre împrumuturi și credite au fost publicate de către Moldelectrica.
Analiza mai arată că 62% din întreprinderi nu publică pe web planurile anuale de achiziții publice, 57% nu publică anunțurile de participare la achizițiile publice și nici o întreprindere nu a publicat anul trecut contractele de achiziții publice.
Totodată, 11 întreprinderi cu capital public din 60 monitorizate nu au desfășurat în 2020 procedurile de achiziții publice conform prevederilor legislației privind achizițiile publice. Totuși, în jur de 1/3 din întreprinderi monitorizate au utilizat în anul 2020 platformele electronice pentru procedurile de achiziții publice.
„Prin acest exercițiu, vrem să le arătăm întreprinderilor din țară, foaie de parcurs prin care își pot spori transparența. Când o întreprindere are toate rigorile de transparență, calitatea gestionării crește, iar beneficiul pe care îl obține societatea este mult mai mare, deoarece o administrare bună este o transparență bună”, a declarat Veaceslav Ioniță, economist la IDIS Viitorul.
La rândul său, directorul INEKO, Peter Golias, a menționat că aceste clasamente reflectă o parte din guvernanța lor corporativă, care determină și calitatea democrației din țară.
"Întreprinderile nesupravegheate pot deveni o sursă de corupție imensă și ineficiență care distruge standardele etice și valorile democratice. Iar ineficiența duce adesea la dividende mici și subvenții mari, ceea ce reprezintă o povară pentru bugetul de stat”, a afirmat Peter Golias, în cadrul unei conferinţe de lansare a raportului.