main logo
2002

Tofilat: Situația la Moldovagaz trebuia să se schimbe în perioada verii

Acționarii „Gazprom” refuză să ofere capital întreprinderii „Moldovagaz” din simplul motiv că Kremlinul, care de fapt decide în locul Gazpromului, are interesul să submineze încrederea populației în actuala guvernare pentru a scăpa de ea și a-și aduce marionetele sale la putere.

Tofilat: Situația la Moldovagaz trebuia să se schimbe în perioada verii

Astfel se explică solicitarea insistentă a directorului „Moldovagaz”, Vadim Ceban, care a venit cu un apel repetat către consumatori să achite azi-mâine facturile. Opinia aparține expertului în domeniul energetic Sergiu Tofilat și a fost expusă în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, transmite Știri.md.

„Situația la Moldovagaz trebuia să se schimbe în perioada de vară, întreprinderea trebuia să dețină un surplus de bani. Problema apare din diferența dintre momentul în care ei trebuie să achite gazul și momentul când ei încasează banii de la populație. Pentru luna mai ei achită jumătate de bani în avans încă pe 20 decembrie și jumătate acum pe 20 mai. Dar banii pentru consumul din luna mai încep a-i încasa de la populație începând cu 10 iunie. Astfel, întreprinderea trebuie să aibă un surplus de bani ca să poată achita consumul în avans pentru cel puțin o lună și jumătate. Problema se poate soluționa prin capital propriu, oferit de acționari, ori prin credite. Dar întreprinderea e supraîndatorată și nimeni nu vrea să-i crediteze. Acționarii de la Gazprom nu vor intenționat să capitalizeze întreprinderea din simplul motiv că Kremlinul, care de fapt decide în locul Gazpromului, are interesul să submineze încrederea populației în actuala guvernare și să scape de ea, ca să-și aducă marionetele sale la putere”, a spus Sergiu Tofilat.

Expertul economic Veaceslav Ioniță a adăugat că oamenii achită acum facturile pentru luna aprilie, iar Moldovagaz achită către Gazprom o factură mult mai mică pentru luna mai. „Bănuiesc că această solicitare a lui Ceban are legătură cu încasările mai slabe din ultimele două-trei luni. Dar dacă oamenii au achitat 95%, atunci el nu trebuie să aibă probleme de achitare”, a spus Ioniță.

Veaceslav Negruță, membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, a spus că se mai întâmplă că unii consumatori, în loc să achite până la data de 20 a fiecărei luni, achită în mod tradițional până la finele lunii și, de aici, se produce acest decalaj. „Luna trecută nu a fost această problemă deoarece au fost compensațiile din partea statului. Luna aceasta e această întârziere și un decalaj relativ mic în comparație cu alte luni. Presupun că îndemnul e ca plata să fie făcută azi-mâine”, a spus Negruță.

Amintim că directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a rugat insistent consumatorii să achite facturile. „Ținând cont de situația de pe piața gazelor naturale și pentru a asigura respectarea de către SA „Moldovagaz” a obligațiilor contractuale de plată către furnizorul principal, rog consumatorii să achite la timp facturile primite pentru gazele naturale consumate”, se arată în mesajul lui Ceban, postat pe pagina sa de Facebook.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării