279
0
Suprafaţa livezilor de piersic din Moldova, în scădere
279
0

Suprafaţa livezilor de piersic din ţara noastră este într-o continuă descreştere. Peste 1.500 de hectare au fost defrişate sau lăsate de izbelişte în ultimii patru ani.

Foto: noi.md

Datele au fost prezentate de către reprezentanţii Ministerului Agricultorii, care au şi o explicaţie în acest sens, transmite Știri.md cu referire la noi.md

Potrivit acestora, majoritatea pomilor defrişaţi erau bătrâni şi neroditori. Însă unii pomicultori sînt de o altă părere. Ei se plîng că afacerea cu piersici nu mai este atît de profitabilă ca pe timpuri. 

Potrivit Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, de la începutul acestui an agricultorii au primit subvenţii aproape patru milioane de lei pentru defrișarea a aproximativ 300 de hectare de livezi de piersic. 

Totodată, pentru replantarea terenurilor agricole cu acelaşi soi de pomi fructiferi, AIPA oferă fermierilor subvenţii în valoare de pînă la 20.000 de lei la hectar. Însă această sumă nu îi motivează pe pomicultori, care nu mai vor să facă afaceri în acest domeniu. 

În ultimii doi ani, din subvenţiile acordate de stat, au fost plantate doar 18 hectare de livezi de piersic.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter