main logo
636

Studiu despre viiturile pluviale şi prevenirea inundațiilor, elaborat în R. Moldova

În Republica Moldova a fost elaborat un Studiu cu referire la viiturile pluviale în contextul impactului antropic asupra mediului.

Studiu despre prevenirea inundațiilor, elaborat în R. MoldovaFoto: madrm.gov.md

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), scopul a fost de a evalua modificările caracteristicilor temporale și spațiale ale scurgerii de viitură de pe râuri, determinate de activitatea antropică, transmite Știri.md

Lucrarea științifică a fost elaborată de Ana Jeleapov, doctor în științe geonomice. 

Potrivit autorului, monografia este destinată specialiștilor în domeniul apei, hidrologilor, inginerilor-hidrologi, studenților ciclurilor I, II, III, cercetătorilor științifici, specialiștilor din cadrul instituțiilor ce se ocupă de evaluarea și gestionarea resurselor de apă și a riscului de inundații.

„Un accent deosebit al lucrării îl constituie conceptul de simulare a proceselor de formare a scurgerii de viitură utilizând diferite modele hidrologice, ce reprezintă o direcție de viitor în procesul de evaluare a riscului de inundații”, a subliniat Ana Jeleapov.

Totodată, în cadrul discuțiilor, Secretarul de Stat, Dorin Andros, a menționat importanța suportului științific în procesul luării deciziilor, precum și și-a exprimat convingerea că prin consolidarea cooperării va rezulta un impact pozitiv pentru domeniul gestionării resurselor de apă.

 „Lucrarea va putea fi utilizată în procesul de elaborare a politicilor în domeniul gestionării resurselor de apă, precum și în procesul evaluării riscului de inundații. Literatura de specialitate, studiile naționale și internaționale, actuale, asupra regimului scurgerii de viitură arată că, activitatea antropică influențează semnificativ procesele de formare și propagare a viiturilor pluviale. Din acest considerent, problema identificării și înțelegerii modificărilor caracteristicilor scurgerii maxime de pe râurile Republicii Moldova este fragmentar cercetată și reflectă experiența deceniilor anterioare, însă studii complexe nu au fost efectuate până în prezent. Considerăm că prezenta cercetare este necesară și se încadrează în tendința cercetării actuale globale despre viiturile pluviale”, a subliniat Dorin Andros.     

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării