main logo
801

Străinii nu vor putea să cumpere terenuri agricole în R. Moldova, potrivit noului Cod Funciar

Persoanele străine, investitorii străini sau apatrizii nu pot dobândi drept de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă sau din fondul forestier, potrivit proiectului noului Cod Funciar, aprobat de guvern în ședința de astăzi.

Străinii nu vor putea să cumpere terenuri agricole în R. MoldovaStrăinii nu vor putea să cumpere terenuri agricole în R. Moldova

Astfel în noul document a fost menținută interdicția ce se conținea în actualul Cod Funciar, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc, declarase recent că nu există niciun document, nicio inițiativă privind liberalizarea vânzării terenurilor agricole, după ce în presă au apărut informații că autoritățile planifică să ofere străinilor dreptul de a cumpăra terenuri agricole. „Cadrul legal prevede o serie de posibilităţi care garantează investitorilor străini realizarea unor investiţii, cum ar fi, în primul rând, concesiunea, cum ar fi dreptul de arendă pe o perioadă îndelungată”, a spus ministrul.

Potrivit proiectului, dreptul de proprietate privată asupra terenurilor agricole poate fi dobândit, în condiţiile legii, de persoanele fizice şi juridice din Republica Moldova. În cazul dobândirii terenurilor agricole prin moștenire de către străini, aceștia sunt obligați să-l înstrăineze în termen de un an de zile, în caz contrar autorităţile publice locale achiziţionează terenul, la valoarea de piaţă.

Codul Funciar, adoptat în anul 1991, scopul principal al căruia l-a constituit privatizarea terenurilor agricole, a fost depășit de timp. S-au creat relații funciare noi care nu sunt prevăzute de documentul în vigoare, ce a fost în repetate rânduri modificat, astfel a apărut necesitatea adoptării unui Cod Funciar, în redacție nouă.

Proiectul Codului Funciar reglementează regimul juridic al fondului funciar, relațiile funciare stabilite între persoane și relațiile funciare stabilite între deținătorii de terenuri sau autoritățile publice. Proiectul are 12 capitole și 86 articole, care reglementează o nouă clasificare a terenurilor, clasificarea terenurilor cu destinație agricolă, terenurile fondului forestier, a fondului apelor, terenurile destinate construcțiilor și amenajări, cu destinație specială și terenuri destinate ocrotirii naturii și de valoare istorico-culturală.

Potrivit documentului, plata de arendă este stabilită prin negocieri de către părți. Termenul de arendă este de la un an până la 30 de ani. În cazul în care proprietarul nu lucrează terenul timp de doi ani succesivi, autoritatea publică locală poate să-și rezerve dreptul de a administra terenul respectiv, dispunând arendarea lui în anumite condiții. Ministerul Agriculturii constată, de asemenea, o parcelare excesivă, urmează a fi consolidate circa 167 mii de hectare. Autorii proiectului propun ca această consolidare să fie făcută cu acceptul a 70 la sută din proprietarii implicați în procesul de consolidare.

Proiectul legii urmează să fie prezentat parlamentului spre examinare. Noul Cod Funciar va intra în vigoare la 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Proiectul prevede, de asemenea, abrogarea unor acte legislative și normative. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării