main logo
991

Sprijin financiar din partea UE, destinat zonelor rurale din R. Moldova

Un nou sprijin financiar oferit de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea afacerilor în zonele rurale din Republica Moldova.

Sprijin financiar din partea UE, destinat zonelor rurale din R. Moldova

Mai mulţi antreprenori vor fi finanţaţi din Fondul Iniţiativelor Pilot LEADER-UE 2021, care a fost lansat astăzi, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

Oamenii de afaceri vor fi susţinuţi de Uniunea Europeană, dar şi de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională în dezvoltarea turismului rural, promovarea apiculturii inteligente, creşterea plantelor medicale şi aromatice.

Cei 28 de antreprenori selectaţi care fac parte din Grupurile de Acţiune Locală din diferite raioane au semnat astăzi contractele de finanţare. Viorel Prisăcari, e unul dintre ei.

Are o fermă de capre în satul Slobozia Măgura din raionul Sângerei.

Fermierul a beneficiat până acum de două granturi de aproximativ 250 de mii de lei în cadrul acestui proiect şi mai vrea să obţină unul pentru a-şi dezvolta afacerea.

Viorel Prisăcari, antreprenor: Cu suportul unui grant am cumpăra un sistem de muls, semi-automat de muls capre, al oilea grant reconstrucţia amenajarea teritoriului a unei agro pensiuni. Eu eram foarte sceptic cu câţiva ani în  urmă când auzeam de cuvântul grant şi practic nu depuneam aplicaţii , dar după aceste evenimente care au avut loc anul trecut mi-au dat un imbold să depun aplicaţii şi încurajez antreprenorii să facă acest lucru.

Responsabilii de la Ministerul Agriculturii spun că programul e prevăzut atât pentru antreprenori cu experienţă, cât şi pentru cei începători.

Ghenadie Iurco, secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului: Acest proiect va contribui la Dezvoltarea Rurală a Republicii Moldova prin stimularea competivităţii, îmbunătăţirii durabile şi creştere economică incluzivă şi cele mai importante în zonele rurale ale Republicii Moldova.

Martin MCDowell, şef adjunct, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova: Dumneavoastră aţi demostrat adevărul, cetăţenii locali ştiu cel mai bine cum să rezolve  problemele  locale, nu o să le rezolve aici la Chişinău, nu o să rezolve la Waghington, dar aici unde sunteţi. Şi e bine când oamenii primesc acest ajutor, dar cel mai important este această cooperare.

Partenerii proiectului sunt Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională şi Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

Finanţatorii spun că Republica Moldova are un potenţial enorm pentru dezvoltarea afacerilor în zonele rurale care trebuie valorificat.

Bartolomej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova: Ne-am adunat pentru a semna unele documente, scopul cărora este de a face Republica Moldova şi mai frumoasă. Noi toţi dorim ca Republica Moldova să fie o ţară dezvoltată şi deja toţi partenerii de dezvoltare de ani de zile, un umăr la dezvoltarea acestei dorinţe.

Scott Hocklander, şeful Misiunii USAID în  Republica Moldova: Nu pot să mă gândesc la ceva ce USAID ar putea să sprijine într-un mod mai bun, noi vă ajutăm să alegeţi cei mai buni oameni din ţară în comunităţile voastre ca să vedem schimbare şi transformare în zonele rurale din Republica Moldova.

Bugetul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021 este de aproximativ 20 de milioane de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării