main logo
6219

Spînu despre oferta Chişinăului în negocierile cu Tiraspolul privind energia electrică

În cadrul negocierilor cu partea transnistreană privind partajarea volumului de gaze pentru luna noiembrie şi canitatea de energie care ar urma să fie livrată R. Moldova de pe malul drept al Nistrului, autorităţile de la Chişinău au fost gata să accepte ca Tiraspolul să primească un volum de 3,9 milioane metri cubi de gaze pe zi, din cele 5,7 milioane pe care le livrează Gazprom.

Spînu despre oferta Chişinăului în negocierile cu TiraspolulFoto: știri.md

Adică Tiraspolul urma să primescă peste 68% din tot gazul livrat de Gazprom, în timp ce Chişinău doar 32%, tranmsite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Despre aceasta a declarat vicepremierul Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Oferta Tiraspolului a fost doar 23% din necesarul de energie

"Noi le-am propus să le dăm cantitatea necesară, dar cu condiţia să asigure circa 45% din necesarul de energie electrică (a Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului n.r.). Oferta lor a fost însă doar 23% din necesarul de energie", a precizat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

În consecinţă autorităţile Republicii Moldova nu au acceptat condiţia pusă de Tiraspol şi regiunea transnistreană primeşte acum un volum de circa 2,3-2,6 milioane metri cubi de gaze.

Potrivit lui Spînu acest volum este suficient pentru a asigura cu gaze naturale populaţia, instituţiile sociale şi unele întreprinderi din regiunea transnistreană.

Astfel Moldgres acum activează cu doar o unitate de producere a energiei, care ar funcţiona la doar 50% din capacitate, producând pe baza gazelor un volum de energie suficient pentru a asigura regiunea separatistă. Anterior când Moldgres asigura peste 70% din necesarul de curent electric al Republicii Moldova, Moldgres ajunsese să funcţioneze cu patru turbine din cele şase funcţionale.

Spînu: Prețul mediu de achiziție a energiei din România este 180 de euro/MWh

Ca urmare a eşecului în negocierile cu Tiraspolul Republica Moldova cumpără acum energie cu un preț de 180 de euro pentru un MWh, care este de aproape trei ori mai mare pentru energie electrică decât prețul achitat anterior Centralei de la Cuciurgan.

Vicepremierul Andrei Spînu a recunoscut că prețul mare de achiziție ar putea determina o nouă majorare a tarifului la energie electrică, însă o claritate în acest sens va exista abia la sfârșitul lunii noiembrie,.

„Avem două contracte bilaterale la un preț de 90 de euro (prețul plafonat pentru consumatorii din România n.r.), unul de 50 MW și unul de 35 MW. Asta înseamnă cam vreo 10-12% din consum. Restul se cumpără în fiecare zi pentru ziua următoare pe bursa română. În funcție de oră, prețurile variază de la 100 la 300 de euro pentru un MWh. La toată energia care a fost cumpărată de pe piață prețul mediu ar fi 180 de euro. Dacă pornim de la prețul de 62,5 euro pe care-l plăteam până la 1 noiembrie, acum e de 3 ori mai mare”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime”.

Andrei Spînu dă asigurări că toate tranzacțiile de procurare a energiei electrice din România sunt transparente, iar dacă va fi necesară o nouă majorare a tarifului cetățenii vor fi anunțați în prealabil.

Amintim că la începutul lunii, ANRE a majorat tarifele la energie electrică. Pentru consumatorii casnici deserviţi de Premier Energy tariful este acum de 4,77 lei, iar la cei de la FEE Nord tariful este de 4,81 lei pentru un kWh, în creștere cu 50%

Scenarii 

Cât despre scenariile de mai departe, Spînu a menţionat că cel mai dramatic scenariu pentru Moldova va fi atunci când Rusia va decide să bombardeze liniile de interconexiune cu Ucraina şi România.

Şi riscul ca așa-zisele autorități de la Tiraspol să oprească importul de energie din România către Republica Moldova, în contextul în care liniile electrice trec pe la Moldgres este unul prezent.

În același timp, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, un astfel de scenariu ar fi puțin probabil, din moment ce regiunea transnistreană depinde de Republica Moldova pentru gazul livrat de Gazprom.

„Noi depindem de regiunea transnistreană, pentru că liniile traversează Moldgres și vin în Moldova, dar în același timp depind de acest gaze care vin gratuit și îl transformă în energie și astfel își finanțează jumătate de buget. În regiune sunt doi consumatori mari, Moldgres și Uzina metalurgică, ei produc. Cele mai profitabile exporturi sunt energia electrică și metalul”, a explicat Tofilat.

„Ei pot să ne creeze probleme, să avem deconectări, dar noi ne vom descurca, sunt o mulțime de linii, pe toate nu ai cum să le distrugi, problema pentru regiunea transnistreană, ei fără gazul gratuit, în două-trei luni falimentează, ei buget nu vor avea”, susține expertul în energetică.

Menţionăm că Centrala de la Cuciurgan mai deţine şi un stoc de circa 70.000 tone de cărbune, care ar fi suficient pentru aproape două luni de activitate cu o instalaţie de producere, în cazul sistării livrărilor de gaze. 

În schimb Chişinău a făcut stocuri de circa 145 milioane metri cubi de gaze, în Ucraina şi România, care ar fi suficiente pentru cel puţin o lună de zile. În plus au fost făcute stocuri de păcura pentru Termoelectrica şi rezervele statului. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării