main logo
13474

Un moldovean a filmat cât costă 1 kg de cartofi în Anglia

Creșterea prețului la cartofi este nejustificată și s-ar întâmpla din cauza unor înțelegeri între importatori și comercianți. O spun reprezentanții unui ONG care se ocupă de protecția consumatorilor.

Un moldovean a filmat cât costă 1 kg de cartofi în Anglia

Aceștia au făcut verificări după ce au primit plângeri de la cumpărători și au cerut Consiliului Concurenței să intervină, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Deja de 7 luni, Andrei Gurmeza locuiește în Anglia. Astăzi moldoveanul a intrat într-un magazin, de unde a cumpărat un kilogram de cartofi cu o jumătate de liră sterlină, echivalentul a 11 lei.

„Iată cât costă”. 

Bărbatul spune că nu-i vine să creadă că în magazinele noastre cartofii costă de două ori mai mult.  

Mai în glumă, mai în serios, Andrei spune că atunci când va trimite următorul colet în Moldova, va pune în pungă și câteva kilograme de cartofi. 

Andrei Gurmeza, moldovean stabilit în Anglia: „O să-mi iau familia și o să plecăm. Unde s-a mai văzut așa ceva?“ 

Prețurile au crescut în mod artificial, susține directorul unui ONG care se ocupă de protecția consumatorilor. Mai mult, Sergiu Lelic crede că pe piața noastră, de fapt, nu ar fi deficit de cartofi, așa cum spuneau anterior autoritățile. 

Sergiu Lelic, președintele centrului Protecția Consumatorului: „Au profit că ANSA au oprit o mare cantitate de import”.

În urma verificărilor făcute, specialiștii ONG-ului au ajuns la concluzia că ar exista o înțelegere între importatori și comercianți de a majora prețul la cartofi.

Centrul pentru Protecția Consumatorilor a îndemnat Consiliul Concurenței să se autosesizeze, pentru a le cere comercianților să coboare prețul.

Reprezentanții consiliului ne-au spus că vor reveni mai târziu cu un răspuns.

Anterior, experții de la ANSA au declarat că, în ultimii ani, plantațiile de cartofi de la noi s-au redus cu 2 mii de hectare și acoperă doar 50 la sută din necesități. 

Astfel, prețul cartofilor importați a ajuns până la 20 lei pentru un kilogram, iar al celor crescuți în Moldova aproximativ 22 de lei.

Internauții au făcut glume pe seama subiectului. Unii, de exemplu, au stabilit cursul valutar pentru mâine în baza prețurilor la legume, spunând că un euro ar costa...2 cartofi și o ceapă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării